Oväntade svaret om Trump-regeringens presskonferenser

avNivette Dawod

NYHETER

Amerikanska journalister tröttnade på de allt färre presskonferenserna i Vita huset - som omgärdades av allt fler regler.

När magasinet The Atlantics reporter frågade Trumps chefstrateg Steve Bannon om orsaken svarade han i ett sms om pressekreteraren:

”Sean har blivit fetare”.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / AP TT / NTB SCANPIX
Trumps chefstrateg Steve Bannon.

Flera Vita huset-journalister vädrade under gårdagen sin frustration över att Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer infört en ny typ av presskonferenser - kallade ”gaggles” (ungefär ”snattrande”) - där varken bild eller ljud får spelas in.

CNN:s Vita huset-korrespondent Jim Acosta berättade om journalisternas ilska i direktsändning i går:

– Det känns som om vi sakta men säkert dras med i ett nytt normalläge i det här landet, där USA:s president tillåts isolera sig från att svara på tuffa frågor. Jag vet helt ärligt inte varför vi bevakade dagens ”gaggle”, om de inte kan ge oss svar på frågor framför kameran eller med inspelat ljud är det ju meningslöst.

Kan få förändrad roll

Enligt Acosta har inte Donald Trump själv hållit någon regelrätt presskonferens, förutom korta fototillfällen i samband med statsbesök, sedan i februari.

Spicer ska ha sagt under den stängda samtalsstunden i går att medier helt enkelt får nöja sig med att citera presidentens officiella tal som han håller vid olika evenemang de dagar då det inte hålls någon presskonferens.

– Det finns dagar då jag bestämmer att det är presidentens röst som är den som får tala för Vita husets prioriteringar, sa han.

Magasinet The Atlantic bestämde sig för att fördjupa sig i frågan, eftersom det också ryktas om att Spicer kan vara på väg att få en förändrad roll i Vita huset, och därför minskat antalet presskonferenser.

”Sean har blivit fetare”

Tidigare i år avgick hans närmaste överordnade, kommunikationschefen Mike Dubke, utan någon vidare förklaring.

När reportern Rosie Grey kontaktade Trumps chefstrateg Steve Bannon fick hon ett något okonventionellt svar på frågan om varför Spicer inte längre syns så ofta framför kameran:

”Sean har blivit fetare”, skrev Bannon i ett sms.

Sedan inget mer.

Efter att artikeln publicerats under tisdagen uppgav dock Sean Spicer plötsligt i ett mejl till Vita husets ackrediterade journalister att det var dags för en presskonferens.

Där både tv-kameror och radioinspelning var tillåtet.

Den hålls redan i kväll, klockan 19.30 svensk tid.