Politik

Mattias Karlssons hårda ord om Ekeroth

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

Om Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel kan han inte längre företräda partiet.

Partiledningen kräver att han avsäger sig sin riksdagsplats om han fälls.

– Döms han för våldsbrott i nära tid kan han inte representera partiet på någon nivå, säger gruppledaren Mattias Karlsson till Aftonbladet.

I morgon börjar rättegången mot Kent Ekeroth. Riksdagsledamoten riskerar att dömas för ringa misshandel efter ett bråk i kön till krogen Solidaritet i höstas.

Han misstänks ha slagit en ung man. ”En lättare örfil” enligt Ekeroth själv som hela tiden har hävdat att han agerade i självförsvar.

Formellt sett skulle han kunna sitta kvar i riksdagen även vid en fällande dom. En domstol kan tvinga bort en riksdagsledamot från sitt uppdrag, men det gäller bara brott som kan ge minst två års fängelse vilket ringa misshandel inte kan.

”Förtroendet allvarligt skadat”

Men nu kräver Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson att Ekeroth lämnar sina uppdrag om han blir fälld.

– Sverigedemokraternas principiella inställning är att om man döms för våldsbrott i nära tid kan man inte representera partiet på någon nivå. Det är en policy vi har. Man kan till exempel inte kandidera till lägre nivåer i kommunfullmäktige om man har dömts vill våldsbrott.

Kan komma tillbaka som rättspolitisk talesperson om han frias?

– Nej. Vi har tidigare kommunicerat att den här incidenten tillsammans med tidigare händelser har gjort att partiledningens förtroende för Kent Ekeroth är allvarligt skadat. Oavsett hur den juridiska processen faller ut, kvarstår uppmaningen till Kent Ekeroth att lämna sin plats i justitieutskottet. 

Har ni pratat med honom om hans politiska framtid?

– Kent Ekeroth har haft en time-out så vi har inte haft några naturliga tillfällen att sitta och diskutera den senaste tiden.

Du har själv sagt att han varit en av de flitigaste riksdagsledamöterna. Vilken roll kan han spela om han frias?

– Han har varit väldigt hårt arbetande i det löpande riksdagsarbetet. Men politik handlar i väldigt hög utsträckning om förtroende och just nu är partiledningens förtroende för Kent Ekeroth allvarligt skadat. Det innebär att han sannolikt inte kommer att ha en framskjuten position i nära framtid.

Vad är det som har gjort att Ekeroth har kunnat sitta kvar så länge trots att han kommit på kant med partiledningen vid ett flertal tillfällen?

– Han har arbetat väldigt hårt, varit drivande i många frågor, bidragit mycket konstruktivt, samtidigt som det har uppståt en del kontroverser kring honom. Men Kent är inte dömd för någonting, han har inte begått några lagbrott. 

Karlsson vill inte diskutera huruvida Ekeroth riskerar att helt uteslutas ur partiet. 

– Jag uttalar mig i egenskap av gruppledare i riksdagen. Det får vårt medlemsutskott eventuellt titta på.

”Tror inte friande dom påverkar”

I en mejlintervju säger Kent Ekeroth att han vid en friande dom utgår från att han återfår sina tidigare uppdrag.

Hur påverkas din politiska framtid av domen?

– Eftersom jag under många år har varit i ständig konflikt med det politiska och mediala etablissemanget så tror jag inte att en friande dom i sig påverkar särskilt mycket. Dock hoppas jag så klart på att framöver kunna få fokusera mer på det politiska sakinnehållet snarare än konflikterna med vänsterns politiker och journalister.

Vid eventuell fällande dom, kommer du sitta kvar i riksdagen?

– Utfallet av rättegången och dess konsekvenser vill jag inte spekulera i ännu.

Om du frias, tror du att du kan komma tillbaka till dina tidigare uppdrag?

– Det utgår jag givetvis ifrån. Jag är ostraffad och har aldrig uttryckt en politisk åsikt som jag inte kan stå för eller som på något betydande sätt avviker från mitt partis linje.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Det svenska hatet: Kent Ekeroth spelar spelet
Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering: Ekeroth inför rätta

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Kent Ekeroth

Sverigedemokraterna