Viktoria, 26, bor i området: ”Folk skrek”

NYHETER

Vid 02-tiden i natt fattade höghuset eld - och flera personer ska ha dött. Svenska Viktoria, 26, vaknade av höga skrik.

– Folk skrek "fire, fire" och sa att man skulle hålla sig borta, säger Viktoria till Aftonbladet.

Foto: PETER VAN DEN BERG
Viktoria, 26, från Göteborg vaknade av skrik: ”Folk skrek namnet på någon de saknade”.

Göteborgskan Viktoria, 26, bor något kvarter bort från 24-våningshuset som nu brunnit i över 13 timmar. I natt vaknade hon av höga skrik.

– Först trodde jag att det var någon som hade en vild fest. Sedan insåg jag att det rörde sig om en helt annan typ av skrik, säger Viktoria till Aftonbladet.

– Folk skrek "fire, fire" och att man skulle hålla sig borta eller så skrek folk namnet på någon de saknade.

Grannskap i kaos

Viktoria, som bott i London i fem år, slog på nyheterna, fick reda på att höghuset stod i lågor – och gick ut på gatan tillsammans med sin rumskamrat. Där mötte hon ett grannskap i kaos.

– En mamma sa att hon kastat ut sin son genom fönstret. Sedan hade hon inte hittat honom så hon gick runt och skrek på honom och bad folk om att hjälpa henne. Hon skulle inte ha bott speciellt högt upp så han skulle inte vara i fara, säger Viktoria.

Kände du dig själv rädd i natt?

– Ja, för jag visste ju först inte hur nära det var. Sedan blev det mest en rädsla för andra, för vad de andra varit med om.

Viktoria har även befunnit sig i centrala London under de två terrorattentat som drabbat staden i vår. Men hon tänker fortsätta sitt liv som vanligt.

– Man kan inte låta det gå ut över en hela tiden även för då blir man ju bara rädd och det kan man ju inte vara, även om det är obehagligt, säger hon.

”Vill hjälpa till”

Hon åkte till jobbet på ett lägenhetshotell vid King's Cross – men bestämde sig för att åka tillbaka hem. I dag vill hon vara i sitt område i norra Kensington och hjälpa till i stället. Under eftermiddagen kommer hon och några kompisar att ta en bil och köra till och från det drabbade området med förnödenheter som folk över hela London vill bidra med.

– Man vill bara hjälpa till så mycket det bara går och folk kan kanske inte ta sig fram nu när tunnelbanan är avstängd, säger Viktoria.

Bakom henne ryker fortfarande det urbrända höghuset. Luften är tjock av rök och aska. Många har tagit på sig munskydd.

”Kommer kolla upp mitt eget hus”

– Det är en tung luft. Både med stämningen här och så som det luktar. Det luktar bränt över hela området. Det känns i halsen, näsan och överallt, säger hon.

Många av Kensingtonborna har beklagat sig över den yttre plastfasad som det gamla tegelhuset kläddes i härom året – och som folk tror är orsaken till att branden spridits så snabbt.

– De hade pratat om att de skulle sätta den på andra byggnader också, så det känns väldigt obehagligt och oroväckande om de som styr i området inte tänker på brandsäkerheten, säger Viktoria.

– Jag kommer helt klart att kolla upp mitt eget hus en extra gång. Det pratas ju om att det varit ett kylskåp som fattat eld. Standarden här är ju inte på samma nivå som i Sverige så det är nog viktigt att kolla allt.