Tiotusentals i protest mot godtyckliga fängslanden

Tiotusentals har samlats i Istanbul för Republikanska folkpartiets (CHP) protestmöte.

Protestmötet är slutet på den marsch som gjorts mellan Ankara och Istanbul i protest mot att en parlamentsledamot i CHP fängslats.

Republikanska folkpartiets ledare Kemal Kilicdaroglu har nått Istanbul efter en månadslång marsch från från Ankara till Istanbul, skriver TT.

AFP beskriver att ett hav av människor fyller torget i området Maltepe i Istanbul när Kilicdaroglu anländer.

– Ingen ska tro att denna marsch är den sista. Det är bara det första steget. Alla ska veta att nionde juli är det nya steget, ett nytt kapitel, en ny födelse, sade Kilicdaroglu till de som samlats vid mötet, skriver AFP.

50 000 gripna

Marschen har genomförts i protest mot att en parlamentsledamot i CHP har fängslats. Men marschen har växt utmed vägen och satt ögonen på det undantagstillstånd som Erdogan införde efter den misslyckade statskuppen förra året.

Sedan undantagstillståndet infördes i Turkiet har omkring 50 000 människor gripits och hundratusentals har stämplats som terrorister.

Erdogan själv har avfärdat marschen som ett ”jippo”.

Svensk medborgare fängslad

I veckan slog den turkiska polisen till och frihetsberövade 11 personer som samlats för en workshop om digital säkerhet.

Bland de gripna finns Amnestys Turkietchef, sju människorättsförsvarare och två utländska utbildare, varav en är svensk medborgare.

Enligt Amnestys uppgifter är de alla misstänkta för medlemskap i en beväpnad terroristorganisation.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN