Wallström ryter till om fängslad svensk

Ali Gharavi greps i Turkiet i början av juli.
Ali Gharavi greps i Turkiet i början av juli.

Utrikesminister Margot Wallström bryter tystnaden om den gripne svensken i Turkiet.

”Regeringen ser mycket allvarligt på gripandet av den svenske människorättsaktivisten Ali Gharavi”, skriver hon i et uttalande.

Nio människorättsaktivister, varav en tysk och en svensk, greps i Turkiet.

Den tyske utrikesministern har avbrutit sin semester och läxat upp den turkiske ambassadören.

Den svenska regeringen har inte kommenterat fallet överhuvudtaget – förrän i dag.

”Vi arbetar mycket intensivt med att skapa klarhet kring gripandet och är tydliga med våra förväntningar på Turkiet. Det är vår uppfattning att Gharavi befann sig i Turkiet för att delta i ett fredligt seminarium om internetfrihet och mänskliga rättigheter och vi har uppmanat Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelserna mot honom”, skriver Wallström.

Igår pratade Aftonbladet med Ali Gharavis fru, Laressa Dickey.

– Jag är mycket orolig och bekymrad, sa hon då.

Det tyska utrikesdepartementet kallar samtidigt de terroristanklagelser som riktats mot den tyske medborgaren, Peter Steudtner, för "absurda". Gabriel kräver att Steudtner omedelbart släpps.

"Den turkiska regeringen måste omedelbart lyssna på den tyska regeringens upprördhet och oförmåga att förstå, samt dess kristallklara förväntningar när det gäller Peter Steudtner, och den här gången utan diplomatiska finesser", säger en talesperson för ministern i ett uttalande.

Den turkiske ambassadören sade att han omedelbart skulle framföra budskapet till Ankara.

Även Tyskland förbundskansler Angela Merkel har uttalat sig i frågan.

"Vi är solidariska med Peter Steudtner, vars häktning i Turkiet är orättfärdig, och vi kommer att kämpa för honom på alla nivåer", skrev förbundskansler Merkels talesperson Steffen Seibert på Twitter i tisdags.

Publisert:

LÄS VIDARE