Amerikanskt krigsskepp avfyrade varningsskott mot iranskt fartyg

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett amerikanskt militärskepp har avfyrat varningsskott mot ett iranskt fartyg.

Fartyget hade kommit för nära den amerikanska flottan, skriver CNN.

Händelsen inträffade i Persiska viken.

Ett skepp i den amerikanska flottan har avfyrat varningsskott mot ett iranskt fartyg i Persiska Viken, skriver CNN.

Det iranska skeppet skulle ha kommit närmre än 137 meter från det amerikanska krigsfartyget – och ignorerat dess varningar, uppger två tjänstemän vid USA:s militär för den amerikanska tv-kanalen.

Amerikanerna skulle ha skickat radiosamtal, eldsignaler och fem korta dån från skeppets tuta – vilket är den internationella signalen för fara, enligt tjänstemännen.

Varningsskott i vattnet

Sedan avfyrade USA:s flotta varningsskott i vattnet eftersom de var oroliga för att fartygen skulle kollidera. Det iranska skeppet, som tros ha styrts av militärorganisationen Iranska revolutionsgardet, avbröt sedan sina provokationer men stannade kvar i området under några timmar, uppgav en av tjänstemännen.

Det amerikanska skeppet ska vara 55 meter långt och utrustat med bland annat fyra maskingevär och två automatiska granatkastare, uppger den amerikanska flottan, skriver CNN.

Flera amerikanska krigsskepp ska vid händelsen ha befunnit sig i närheten och utfört rutinpatruller i internationella vatten.

”Iran farligaste hotet”

I förra veckan valde USA:s president Donald Trump att tillsvidare behålla Iranavtalet som han kritiserat hårt under sin valkampanj. Avtalet går i korthet ut på att Iran begränsar sitt kärntekniska program i utbyte mot sanktionslättnader.

Samtidigt lovade Trump hårdare tag mot Irans robotprogram i form av sanktioner.

”Iran är fortfarande ett av de farligaste hoten mot USA:s intressen och regional stabilitet”, skrev Vita huset i ett uttalande.

USA kritiserade även Iran för fängslandet av amerikanska medborgare. Häromveckan dömdes en 37-åring historiker från Princetonuniversitetet i USA till tio års fängelse.

– Presidenten och utrikesministern bedömer att dessa iranska handlingar kraftigt undergräver avtalets syften, vilket var att bidra till regional och internationell fred och säkerhet, sa en tjänsteman i samband med uttalet, skriver TT.

”President Trump är beredd att ställa Iran inför nya och allvarliga konsekvenser om inte alla orättvist fängslade amerikanska medborgare släpps fria och återbördas”, sa Vita huset i ett uttalande i fredags.

Publicerad:

LÄS VIDARE