Trump behåller Iranavtalet

Foto: Alex Brandon/AP/TT
President Donald Trump.
NYHETER

USA:s president Donald Trump backar från ett vallöfte och vill behålla Iranavtalet, men hotar med att införa sanktioner som inte är kopplade till kärnenergiprogrammet.

Enligt vad Trumps regering har meddelat kongressen så uppfyller Iran avtalet, baserat på den information USA har. Det två år gamla Iranavtalet kommer, tills vidare, att behållas. Måndagen var deadline för regeringen att berätta om detta för kongressen.

Men Iran kan ändå vänta sig hårda tag från USA, understryker Vita huset och flaggar för nya sanktioner riktade mot bland annat landets robotprogram.

"Iran är fortfarande ett av de farligaste hoten mot USA:s intressen och regional stabilitet", heter det.

Utspel mot avtalet

Under valrörelsen gjorde Trump utspel mot Iranavtalet, som i korthet går ut på att Iran begränsar sitt kärntekniska program i utbyte mot sanktionslättnader.

Bland det som oroar USA finns Irans robotkapacitet, landets stöd för den syriska regimen, brott mot mänskliga rättigheter och fängslandet av amerikanska medborgare. Så sent som häromdagen dömdes en 37-årig Pekingfödd historiker från Princetonuniversitetet i USA till tio års fängelse.

Iran anklagar USA

"Presidenten och utrikesministern bedömer att dessa iranska handlingar kraftigt undergräver avtalets syften, vilket var att bidra till regional och internationell fred och säkerhet", säger en tjänsteman.

Iran har i sin tur anklagat USA för att inte ha lyft sanktioner i enlighet med avtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM