Full gas – med whisky i tanken

En sista rackare innanför västen innan man beger sig?
Nja, Glenfiddich häller den i tanken.
Ja, det handlar inte om den slutgiltiga maltdrycken. Men vid tillverkningen ska inget längre förfaras.

Därför använder whiskyföretaget Glenfiddich nu restprodukter från whiskytillverkningen för att köra sina transportbilar på biogas.

Det är företagets destilleri Dufftown i nordöstra Skottland som går i bräschen och använder tekniken som utvecklats av moderföretaget Wiliam Grant & sons. Nu omvandlas restprodukterna till ”ultra-low carbon fuel”, alltså bränsle som sprider mindre mängd koldioxid.

Nu har företaget installerat flera pumpstationer inne på destilleriet i Dufftown.
Tidigare har korn som blivit över efter maltprocessen sålts vidare för att bli föda till boskap.

Nu används bakterier för att bryta restprodukterna organiskt, de flytande resterna som blir resultatet används som biogas.
– Den tänkta processen bakom det här var ”Vad kan vi göra som är bättre för oss alla?”, säger destillerichefen Stuart Watt vid William Grant & sons till nyhetsbyrån Reuters.

Företaget berättar att det whiskybaserade drivmedlet redan används i tre ombyggda lastbilar som transporterar alkoholen från Dufftown till buteljering och ompackning i fyra fabriker i centrala och västra Skottland.

Förutom att användas som biogas sänker whiskybränslet koldioxidsavtrycket med 95 procent, jämför med diesel och andra fossila drivmedel. Den minskar också växthuseffekten med upp till 99 procent, enligt Glenfiddich.
Företaget siktar på att nå nollutsläpp 2040. De säljer mer än 14 miljoner flaskor av single malt-whisky varje år.

Publisert: