Här målar kommunen över protesten mot nazisterna

NYHETER

När Johanna Liljas cyklade förbi den lagliga graffitiväggen hajade hon till. Där höll en målare på att täcka över budskapet ”Stoppa nazisterna 30/9" – ett beställningsjobb av Mölndal kommun.

– Jag tycker det är obehagligt, säger hon.

Foto: Johanna Lilja
Här målar de över budskapet.

I Mölndal finns det en laglig graffitivägg. Sedan några veckor har budskapet ”Stoppa nazisterna 30/9" prytt en del av den.

– Jag tycker det är jättebra, att det har fått stå där, säger Johanna Liljas.

Men nu är budskapet övermålat. Johanna cyklade förbi på torsdagen när en målare var där i full färd att täcka över med svart färg.

– Jag stannade till och frågade ”varför gör du så där”. Han svarade ”Ja du det undrar jag också”.

Det visade sig att det var ett beställningsjobb av kommunen. Johanna, som reagerade på detta, fotade väggen och la ut bilden på Mölndal kommuns Facebooksida.

Så @molndalsstad har alltså betalat en firma för att måla över en uppmaning att stoppa nazismen! Kan någon visa beslutet över detta och förklara hur fan det är tänkt?”, skriver hon i inlägget.

”Blir ett ställningstagande i sig”

Flera har reagerat med ilska på tilltaget och frågar sig hur det kan vara fel att ta ställning mot nazism. Kommunen svarade med ett uttalande från Åke Viggedal, som sitter i ledningsgruppen för Mölndalsbostäder – vilka ansvarar för graffitiväggen:

I går fick vi ett samtal från en upprörd Mölndalsbo som sett att det var någon som hade skrivit ett politiskt budskap på väggen. Då väggen endast är till för målad graffiti så beslöt vi att måla över texten. Vi kommer att sätta upp en skylt där det framgår att väggen till just endast för opolitiska målningar, ingen text oavsett innehåll och budskap. Vänligen, Åke Viggedal Mölndalsbostäder AB".

Johanna är inte nöjd med förklaringen.

– Jag tycker det är obehagligt. Det blir ett ställningstagande i sig från kommunen – att man inte borde få lov att vara emot nazism, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att hela kommunen borde ställa mot nazism. Så som Göteborgs stad gör.

”Borde ta sig en funderare”

Nu i efterhand har Mölndals stadsdirektör och vd:n för Mölndalsbostäder gjort ett gemensamt uttalande där de säger att de tar aktivt avstånd mot nazism.

– Men det anser jag inte att de har gjort, i så fall hade de bett om ursäkt och sagt att det var fel att ta bort det.

Förutom att kommunen tar en starkare ställning mot nazism hoppas Johanna att väggen får vara kvar.

– Det är viktigt att man får uttrycka sig och sin konst utan att censureras. Givetvis ska man ta bort sådant som är olagligt. Men jag hoppas att de tar sig en funderare, att de backar från att det inte får vara något politiskt på väggen. Det kommer vara svårt att hålla.

Mölndalsbostäder: ”Det är ingen anslagstavla”

Marie Werner, vd för Mölndalsbostäder, menar att graffitiväggen som funnits där i 15 år inte är någon anslagstavla.

– Det är första gången för oss som det har kommit budskap som mer eller mindre gör att det ser ut som en anslagstavla, det är därför vi tog bort budskapet, säger hon och fortsätter:

– Vi tar helt avstånd mot nazism och rasism. Hade det stått något om att uppmuntra till nazism hade vi tagit bort det också. Så det är inte så att vi tar ställning i den frågan åt det ena eller andra hållet. däremot tar vi stort och kraftigt avstånd från nazism och rasism. Det ingår inte i våra grundvärderingar.

Förstår ni om folk inte uppfattar det som att ni tar kraftigt avstånd mot nazism när ni tar bort budskapet?

– Både ja och nej, Graffitväggen är ju till för konstnärligt uttryck, jag kan inte se att det är ett konstnärligt uttryck när man målar över med text.

Nu ska de sätta upp ett regelverk för hur man får använda väggen.

– Vi ska arbeta fram klart och tydligt vad som är okej och vad som inte är okej.

Enligt uppgift ska någon ha målat dit budskapet igen på fredagen – denna gång tydligare enligt utsago.

ARTIKELN HANDLAR OM