Dagens namn: Esaias, Jessika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

De fyras gäng

Åkesson – ledaren

16-åringen Jimmie Åkesson var utfryst bland skolkamraterna på Furulundsgymnasiet för sina åsikter.

En orolig lärare undrade hur det stod till.

– Inte så bra, men det ordnar sig, för en dag får jag rätt.

I ett av Falkviks åtta röda trevåningshus med gräsmattor och lekplats växte Jimmie Åkesson upp.

Hit flyttade han tillsammans med sin mamma efter föräldrarnas separation när han var fem år. Hit flyttade också de få invandrare som Sölvesborg tog emot, de flesta från Östeuropa.

Barnen spelade fotboll och lekte kull på gräsmattorna. Ibland blev det bråk.

Startade ”Ny höger”

Här, i det närmaste storstädernas miljonprogram Sölvesborg kommer, vaknade Jimmie Åkessons politiska ställningstagande. Att vara kritisk mot invandrare var normalt i umgängeskretsen.

Det är bara i urbana miljöer som det är en konstig inställning, har han tidigare sagt till DN.

Den unge Jimmie var tystlåten med många rätt på proven. Han spelade fotboll men hade större fallenhet för piano. I tonåren vaknade det politiska intresset på allvar. Med kamrater startade han ”Ny höger”, namnet var mest till för att reta skolans vänstergrupper. Kompisarna höll politiska möten i skolkorridoren. I åttan fick Jimmie och en kamrat representera skolan i ett utbytesprojekt med afrikanska Namibia.

– Det fanns en förhoppning om att resan skulle bli en ögonöppnare, säger en skolanställd.

Bilden förnekas av ansvariga för utbytet.

– Han blev uttagen för att han satt i elevrådet och var en A-elev.

15-årige Jimmie gick med i Moderat skolungdom, ”för att de hade roliga fester”. Men han tvivlade. Och sökte upp den religiösa sekten scientologernas möten. Själv hävdar han att kontakten ingick som en del av ett skolarbete. Han tog kontakt med abortmotståndarna i ”Ja till livet”. Bakom ryggen på kompisarna hörde han och en vän av sig till Sverigedemokraterna.

Den första de träffade var Tina Hallgren Bengtsson, SD:s vice ordförande. Känd för att vara nazisten som gjorde hitlerhälsning när hon brände judiska böcker, iklädd svarta ridbyxor och brun- skjorta. Något hon nu tar avstånd från.

– Vi träffades och jag lämnade över lite material, säger hon.

Begåvad elev

Jimmie Åkessons politiska sökande avslöjades när han glömt flygblad från SD vid kopiatorn i moderatlokalen.

På Furulundsgymnasiets samhällsvetenskapliga linje var hans politiska hemvist känd. Läraren Bo Ohlsson minns en begåvad elev i tal och skrift. Men utfryst.

– Jag frågade hur det var med honom.

Ohlsson har funderat mycket på Åkessons svar:

”Inte så bra men det ordnar sig för en dag får jag rätt”.

19 år gammal valdes Jimmie Åkesson in i Sölvesborgs kommunfullmäktige.

På universitetet i Lund läste han statsvetenskap och media. Här fann han sina politiska själsfränder: Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson. I Lund skulle de lägga grunden till dagens Sverigedemokrater.

De nära vännerna bildade Nationaldemokratiska studentföreningen 1999.

Lyssnade på vit makt-musik

På studentrummen tillbringade de många timmar kring brädspelet Svea rike, en 300-årig maktkamp om Sveri- ge. De lyssnade på vit makt-musik, favoriten var Ultima thules ”Färderneslandet”.

Ofta samlades de på den österrikiska restaurangen Rauhrackel i Lund för att dricka lågprisöl, äta mozartkulor och hylla högerradikalen Jörg Haider. Runt bordet planerade de övertagandet av partiet.

År 2000 lyckades de med den första etappen – att få Åkesson vald till ungdomsförbundets ordförande. Fem år senare tog han med kamraternas hjälp över som partiledare.

De som kallas den ”fantastiska fyran” har sedan dess arbetat hårt för att tvätta bort partiets rasistiska förflutna. Åkessons viktiga bidrag har varit att byta ut orden. ”Sparka ut invandrarna” har blivit ”verka för repatriering av etniska främlingar”.

Karlsson – nationalisten

    Han var nationalist och hård mot sina motståndare redan på högstadiet.

Tillsammans med Jimmie Åkesson är han en av arkitekterna bakom de nya Sverigedemokraterna. Mattias Karlsson, partiets kulturpolitiske talesperson, brinner för att bevara ursvenska seder och bruk. Särskilt brinner han för folkdans. Vid SD:s egen kulturfestival 2009 visade han upp sina färdigheter tillsammans med Erik Almqvist i den uråldriga oxdansen.

    Liksom popbandet The Ark har han sina rötter i småländska Rottne.

Kamrater från ungdomsåren minns honom som en av klassens mest självsäkra killar. Ständigt villig att säga sin mening – och redan då mycket långt till höger i sina åsikter. Redan på högstadiet gav han uttryck för invandrarfientliga åsikter. Det var då han började lyssna på Ultima thule. En av hans gamla klasskamrater berättar:

– Det var några killar i skolan som höll på med det där och han var en av dem. De var ganska hårda mot dem som tyckte annorlunda.

    I dag är Karlsson gift med Gabriella Hedarv som han träffade under studentåren i Lund. Också hon är engagerad i Sverigedemokraterna.

– Mattias Karlsson har mycket större stöd än de andra internt. Han har gott anseende. Han har en sympatisk personlighet, är lätt att umgås med och brusar inte upp, säger en före detta partikamrat.

Jomshof – martyren

    Richard Jomshof är sitt partis martyr. Han får sparken från sina lärarjobb och hans konserter hotas ständigt av bojkott. Samtidigt är han en av Sverigedemokraternas chefsideologer och stenhård kritiker av islam. När Richard Jomshof var 15 år brann han för synthpop. Frisyren, kläderna, musiken tilltalade honom.

    Tillsammans med en ungdomskompis satte han ihop bandet Elegant machinery. Med keyboards och hörlurar kunde de repetera överallt utan att störa.

De som kände honom då är förvånade över att han blev Sverigedemokrat.

– Jag kan inte fatta det. Han var bästa killen, säger en av dem.

– Jag tror inte han har det hemifrån. Som jag känner honom tror jag att han har gjort en bedömning av omvärlden och fastnat för SD. Jag tror han var moderat förut, säger en annan.

    Jomshof fick snabbt stora framgångar med sitt band. Han var den drivande bakom syntfestivalen i Helsingborg och bandets turnéer i USA, Mexiko och Tyskland. Men ju mer politiskt engagerad Jomshof blev desto besvärligare fick han det på scenen. Diskussionsforum för synthpop fylldes av avsky och bandet hotades av bojkott.

– Bandet splittrades delvis på grund av hans åsikter i slutet av 90-talet, de andra delade inte hans syn på omvärlden. När de tog upp musiken igen bestämde de sig för att lämna politiken utanför, säger en person i musikbranschen.

I dag har Jomshof i stort sett lämnat bandet.

    I medier har han flera gånger uppmärksammats som den ”populäre lärarvikarien” som fått sparken på grund av sina politiska åsikter. Internt i sitt parti har han rykte om sig att vara mjuk och trevlig.

Men som tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för partiets tidning SD-Kuriren har han varit allt annat än en mjukis.

I en intervju kort före valet sa han:

– Jag är rädd för islamiseringen, jag ser den som ett hot mot vårt demokratiska, jämställda och sekulariserade samhälle.

Söder – den hårdföre

    Björn Söder formades till nationalist redan i tonåren. När de muslimska eleverna på Kullaskolan i Höganäs önskade annan mat än fläskkött såg han rött. Den blivande riksdagsmannen startade ett upprop på skolan.

– Han fick med sig andra elever och det blev en massa tjafs, minns en gammal skolkamrat.

Om Jimmie Åkesson var den lugne som oftast höll sig för sig själv så var partisekreteraren Björn Söder hans raka motsats, redan i grundskolan. Han var smart och samtidigt en ledartyp som fick andra med sig. Han spelade fotboll och sålde Kvällsposten på fritiden.

    Ingen av hans tidigare kamrater blev förvånade när det stod klart att han hade valt att engagera sig i Sverigedemokraterna.

– Han hade de här åsikterna som han förespråkar nu redan på högstadiet, säger en av dem.

Särskilt minns de det uppror han ledde mot att skolans fåtaliga muslimska elever skulle få annat kött än fläskkött.

– Den där diskussionen var uppe från hans sida om att de få invandrare vi hade fick annat kött och att det kostade mycket pengar. Han fick andra att lyssna på honom och det blev mycket diskussioner och mycket tjafs.

    Bara 15 år gammal gick han med i det lokala skånska partiet Framstegspartiet, men gick ur tre år senare efter interna bråk. I stället gick han med i SD som han hittat efter att ha läst ett flygblad som några ungdomar delade ut vid hans dåvarande gymnasieskola i Helsingborg.

– Jag tyckte tidigt att han hade nationalistiska åsikter men han var trevlig så jag hade ingenting emot honom som person. Han gick i bomberjacka och stålhätteskor och var med i hemvärnet, minns en tidigare kamrat.

I slutet av 1990-talet studerade han till civilingenjör inom det livsmedelstekniska området i Lund.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet