Dagens namn: Esaias, Jessika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Raggar röster på Stureplan

Sverigedemokraternas mål: Innefolket och homosexuella

För några år sedan hetsade ledande Sverigedemokrater mot homosexuella.

Nu gör partiet helt om och försöker i hemlighet locka väljare bland innefolket på Stureplan och i gaykretsar.

– Går man på det är man historielös. Bögknackning var en paradgren för skinnskallarna bland Sverigedemokraternas anfäder, säger Fredrick Federley (C).

Riksdagsledamöterna Björn Söder och Erik Almqvist har båda rasat mot Pride-festivalen och det de kallar den svenska böglobbyn. Homosexuella har likställts med pedofiler och människor som har sex med djur.

Men nu försöker partiet i stället knyta till sig personer i HBT-världen.

”Bjöd på drinkar”

Öppet homosexuella riksdagsledamoten Fredrick Federley träffade stora delar av Sverigedemokraternas partistyrelse under en gaykväll på partybåten Patricia i april, däribland Erik Almqvist som är den som syns flitigast ute

i vimlet. Tidigare på kvällen deltog även partiledaren Jimmie Åkesson i festandet.

– De bjöd på drinkar hej vilt, bondade och skapade nya kontakter. En smart strategi egentligen, säger Federley.

En källa berättar att en tes som partiledningen driver är att HBT-personer är rädda för islam och ser religionen som ett hot mot deras livsstil. Att skrämmas med invandrargäng som hatar bögar har därför blivit en del i strategin.

Partiledningen med Jimmie Åkesson och Carina Herrstedt i spetsen kom tidigare i år ut i en debattartikel med att SD är ett parti för homo- bi och transpersoner. Särskilt dem med ”värdekonservativ” och ”Sverigevänlig” hållning.

Annika Hamrud, som själv är lesbisk och har skrivit boken ”Svensk, svenskare ... ” om Sverigedemokraterna, tror att partiet har insett att det inte finns något att vinna på en aggressiv homofobi, eftersom den blir allt mindre i samhället.

– Vissa unga homosexuella skulle kunna gå på deras retorik. De har inte samma historia som oss lite äldre som har fått kämpa mot högerextremister och deras fördomar.

Medveten risk

Enligt Hamrud tar partiledningen en medveten risk med sin nya flirt. Det finns kärnväljare som skulle vända partiet ryggen direkt om det blir för gayvänligt.

– De vet att de måste bredda partiet för att växa. De har en kärnväljarkrets på knappt tre procent men ambitionen att bli Sveriges största parti.

Uttalad ambition

En annan målgrupp är Stockholms trendiga partymiljö. Att synas på Stureplan och knyta kontakter med rätt kretsar är en uttalad ambition.

Rekryteringen av Alexandra Brunell som Jimmie Åkessons sekreterare är ett tydligt exempel. Den 20-åriga modellen syns ofta på Stureplan med bland annat Erik Almqvist. Hennes blogg har på kort tid seglat upp som en av Sveriges mest lästa politikbloggar.

”Blir väl mottagna”

Strategin kan även resultera i stöd från en helt annan krets, tror Annika Hamrud.

– Det innebär att de också kan hamna på bild i Svensk Damtidning och bli accepterade av den läsekretsen.

Erik Almqvist förnekar att det finns en ambition om att synas i vimlet utan menar att det handlar om kompisar som är ute och festar. För honom, som är uppväxt i Stockholms innerstad och har jobbat som dörrvakt på trendiga krogar, är det naturligt att röra sig där.

– Vi blir väl mottagna, det kan vara svårare i Lund och till viss del på Södermalm, säger han.

Att Stockholms stad är en prioriterad målgrupp håller han däremot med om.

– Det handlar om politisk profilering. För att nå nya grupper måste man rikta de politiska budskapen rätt, säger han.