Förfalskningarna är mystiskt försvunna – tros vara i Sverige

1 av 4
Målningen "Två personer mot röd bakgrund" har signaturen "F.Leger -26". Men enligt polisen är det en förfalskning som tillverkats i Finland mellan 2008 och 2012. Nu tros den finnas i Sverige.
NYHETER

Den 68-årige mannen har erkänt en lång rad konstförfalskningar.

Polisen misstänker nu att flera av hans tavlor fortfarande finns i omlopp – i Sverige.

– Vi vädjar till den som sett någon av de här målningarna att kontakta oss, säger Kimmo Nokkonen, kriminalkommissarie på finländska Centralkriminalpolisen.

En av de största konsthärvorna någonsin nystas just nu upp i Finland.

Men många av spåren löper till Sverige i utredningen där falsk konst tros ha sålts för minst 139 miljoner kronor under årens lopp.

Finns i Sverige

Mannen som stått bakom många av förfalskningarna bodde i Borås på 1980-talet - och ända in på 2010-talet tros hans förfalskningar ha sålts i Sverige.

– Det är mycket troligt att man har försökt sälja dem i Sverige, säger Kimmo Nokkonen.

Den finländska Centralkriminalpolisen vädjar nu om tips och hjälp – med att hitta några av förfalskningarna som tros finnas i Sverige.

En tavla med titeln "Personnages" som påstås ha målats av Fernand Léger

En tavla med titeln "Kor vid vattenbrynet" som påstås vara målad av Michail Konstantinovitj Clodt von Jürgensburg.

En tavla med titeln "Två personer mot röd bakgrund" som påstås ha målats av Fernand Léger men som enligt polisen skapats i Finland någon gång mellan 2008 och 2012.

"Fraktas över gränsen"

Målningarna av Léger har enligt polisen tillverkats av den 68-årige huvudmisstänkte mannen medan förfalskningarna i det andra fallet handlar om att signaturen bytts ut på ett originalverk av en mindre känd konstnär.

– Vi är säkra på att tavlorna är falska men vi har ingen aning om var de är någonstans. Under utredningens gång har vi noterat att man ofta fraktat tavlorna över gränsen till olika länder där marknaden varit som mest gynnsam. I de här fallen har vi anledning att tro att Sverige varit slutmålet, säger Kimmo Nokkonen.

ARTIKELN HANDLAR OM