De går över gränsen

SDU i allians med främlingsfientliga förbund i Europa

1 av 4 | Foto: urban andersson
Slår ihop sig. Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för Sverigedemokraternas ungomsförbund, SDU avslöjade i går att de bildar en nationalistisk organisation med tre andra europeiska och främlingsfientliga ungdomsförbund. På plats i Almedalen i går kväll fanns talare från Ring Freiheitlicher Jugend (Österrike), Front National de la ­Jeunesse (Frankrike) och de Vlaams Belang Jongeren (Belgien).
NYHETER

Nu bildar SDU gemensamt ungdomsförbund med Europas ­högerextrema.

- Om man delar samhällssyn och ideologi med Front ­National och Vlaams Belang är det ett uttryck för att det är en radikal nationalism som är SDU:s kärna, säger stats­vetaren ­Andreas Johansson Heinö.

I dag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen.

Men redan i går stod ungdomsförbundet SDU för en nyhet.

Står nära varandra

På en skuggig gräsmatta i Drotts ruin, ett stenkast från Stora­ torget i Visby, mötte Sverige­demokratisk ungdom sina systerorganisationer från Österrike, Frankrike och Belgien för att lansera ett officiellt samarbete.

- Vi bildar ett gemensamt ­nationellt ungdomsförbund på en övernationell nivå, säger Gustav Kasselstrand, förbundsordförande i SDU.

Han slog fast att organisationerna står nära varandra ideologiskt.

Inte förvånad

Samarbetet är, enligt Kasselstrand, förankrat inom Sverigedemokraterna - och kommer förmodligen inte som en överraskning för partiledare Jimmie Åkesson.

Sedan 2010 deltar de Sverigedemokratiska EU-parlamentarikerna i ett liknande samarbete - European Alliance for Freedom - tillsammans med flera ­likasinnade partier i Europa.

Bland annat två av de besökande ungdomsförbundens moderpartier - Front National och Vlaams Belang.

SDU:s nya samarbete förvånar inte Daniel Vergara på den antirasistiska tidsskriften Expo.

- De här partierna kommer ju från samma partifamilj som Sverigedemokraterna, så man kan nästan säga att SDU för vidare ett arv.

”En radikal nationalism”

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs Universitet, ser däremot samarbetet som en tydlig markering från SDU:s sida.

- FPÖ beskrivs ofta som ett ­högerpopulistiskt parti medan Vlaams Belang och Front ­National ofta beskrivs som höger­extrema, säger han och fort­sätter:

- Om SDU menar att man ­delar samhällssyn och ideologi med Front National och Vlaams Belang är det ett uttryck för att det är en radikal nationalism som är SDU:s kärna, snarare än den socialkonservatism som Jimmie Åkesson pratar om.

FAKTA

Sverigedemokrater på plats

Thoralf Alfsson, 55

Kontroversiell riksdagsledamot för SD som ­inte bara går till attack mot ”PK-journalister” men också mot ­partiledaren Jimmie Åkessons så kallade ”nolltolerans”.

Josef Fransson, 34

Riksdagsledamot för SD som för några år sedan via Twitter länkade till ett klipp som påstår att Barack Obama är homosexuell och att det är på grund av den muslimska kulturen

Mrutyuanjai Mishra, 47

Krönikör på hatsajten Avpixlat som förra året avslöjade att han blivit sverigedemokrat på debattsajten Newsmill.

Christian Westling, 30

Blev känd som ”den tredje” sverigedemokraten i ”järnrörs­ligan” efter Kent Ekeroth och Erik Almqvist.

Fick lämna sina uppdrag som styrelse­suppleant för SD Stockholms stad.

William Hahne, 21

Vice förbundsordförande för Sverigedemokratisk ungdom. Mest känd för att ha fått sparken som pressekreterare för SD efter att tillsammans med SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand gått mot moderpartiet i Israel-Palestina-frågan.