Annie Lööf vill satsa på bruksorterna

NYHETER

VISBY. Nu siktar det gamla Bondeförbundet in sig på bruksorterna.

Centerpartiet presenterade i dag en reformagenda för att få liv och skapa jobb på platser där fabrikerna ekar tomma.

– En del av förslagen kommer jag att driva redan i budgetförhandlingarna i höst, säger partiledaren Annie Lööf (C).

C-ledaren Annie Lööf ska inte kliva upp på Almedalscenen förrän på lördag. Men redan i dag lanserade hon nyheter efter att partiet höll sitt årliga ekonomiska seminarium. Som grund hade Centerpartiet låtit WSP Analys räkna på hur många jobb som skulle kunna skapas i Sveriges bruksorter, där problem med arbetslöshet och utflyttning är vanligt. Enligt beräkningarna kan så många som 25 000 nya jobb kunna skapas om näringslivet fick blomstra.

Ny reformagenda

Utifrån rapporten har Centerpartiet dragit sina slutsatser och i dag presenterade man de reformer som man vill se de kommande åren. Enligt Annie Lööf handlar det framför allt om att ingjuta framtidstro i de klassiska bruksorterna.

– Det gör man när man har en jobb- och företagaragenda som heter duga. Det handlar om att sänka kostnaden för att anställa människor och att öka möjligheterna att kunna investera på orten. Men det handlar också om att ha gedigna lärlingsutbildningar för att matcha arbetslösa med lediga platser, säger hon.

På många av bruksorterna i Sverige är näringslivet koncentrerat till ett fåtal stora företag.

– Det innebär att man är sårbara. Se på Säffle där 400 personer förlorade jobbet när Volvo Bussar la ned. Om det då inte finns ett småföretagarnäringsliv som fångar upp dessa, då blir det väldigt tufft. En väldigt viktig del handlar om attityder och ett lokalt differentierat näringsliv med många olika företag på orten, säger Annie Lööf.

Satsningar på små och medelstora företag

Enligt C ska den negativa utvecklingen i bruksorterna brytas genom satsningar på små och medelstora företag. Efter dagens seminarie berättade Lööf att temat också kommer vara ett bärande inslag i partiets valmanifest nästa år. På dagens reformlista finns bland annat sänkt arbetsgivaravgift, slopandet av den andra sjuklöneveckan för mindre företag och fler platser på yrkeshögskolan.

Tolv reformer, blir det inte dyrt?

– Det är klart att det här inte går att göra i ett bräde, men det är också viktigt att när man ser den potential som finns för bruksorter så bör man också ha en agenda för hur man ska nå den potentialen.

Centerpartiet har under lång tid dragits med dålig opinionssiffror och har i många mätningar legat under riksdagsspärren. Enligt Lööf så är satsningen en viktig del i att kunna vinna valet nästa år.

– Det är framför allt en valvinnarfråga att satsa på jobben men också att ha förslag som skapar fler jobb. Därför ser vi utmaningen på bruksorter och på landsbygden.

Annie Lööf meddelade även att hon, precis som KD:s Göran Hägglund sa häromdagen, vill se ett femte jobbskatteavdrag vid årsskiftet.

– Jag tycker att det är viktigt att sänka skatten för pensionärer, för låg- och medelinkomsttagare genom ett femte jobbskatteavdrag men också genom att höja brytpunkten för den statliga inkomstskatten. Därför så vill jag genomföra det skattepaketet, om det finns utrymme.