Nä, det var nog inte det här Palme tänkte sig 1968 ...

1 av 2
Måndagens bild.
NYHETER

Nynazister, hemliga ryska rebeller, applådkupper, kritvita mingelfester, Sverigevänner och rasister i alla ­väderstreck. Ja, måndagen var Sverigedemokraternas dag, trots allt.

Partiledaren Jimmie Åkesson rörde sig som en maskin från den ena till den andra tv-soffan i Visby och pratade om rätt till heltid, Kent Ekeroth, Avpixlat, svenskarna, ­utsugarna (även kända som invandrare i icke SD-kretsar), fan och hans moster. Och som en svans följde de antirasistiska eldsjälarna efter i sociala medier. Allt Åkesson sa analyserades, bröts ner och hånades. Det var en brutal dag och det är tur för Åkesson att han inte hänger på Twitter. Han gör rätt i att hellre läsa Avpixlat. Mycket mer sunt för honom, så att säga.

Det fanns även andra nyanser av brunt och strax vid hamnen i Visby stod de där, de nygamla nazisterna som numera går under namnet Svenskarnas parti. De var ... ­inte så imponerande, vilket alltför många konstaterade på Twitter. Men det var också vad vi sa om enprocentspartiet Sverigedemokraterna för inte så många år sen.

Jag kände inte mannen, men jag tror inte att det var det här Olof Palme tänkte sig när han höll sitt första tal i #almedalen 1968.

Tweets

Måndagens björnkram

"Åkesson citerar Nalle Puh. En björn som är vän med nasse. Typ som hans partisekreterare?"

Viktor Adolfsson, journalist på Nyheter24.se, bjöd snabbt tillbaka när Åkesson utnyttjade Nalle Puh i sitt überlångatal. Pressekreteraren? Han heter Björn Söder.

Måndagens självsatiriska tjyvsmäll

"Nej, nu pallar jag inte mer. Samma sak om och om igen. Vill jag ­höra trista monologer så kan jag se reprisen av min standupshow."

Soran Ismail, erkänd svensk med hela det svenska folket, analyserade Åkessons tal.

Måndagens bild

Den jag tog på SD-riksdagsledamoten Thoralf Alfsson, erkänd islamofob, som dök upp på stiftelsen Expos seminarium “Anti­rasism 2.0” och ställde sig bakom mig. Bra, tänkte jag. Det är aldrig för sent för någon.

Måndagens tack-för-kondomen-men-fuck-you

Fick en hög med kondomer av Muf med texten: ”Känn moderaten i dig” och kände mest ”hmm vill nog hellre ha ­klamydia”

Användaren @Otterclou struntar helt i ”ta det säkra före det osäkra”-tänket.