S hemliga gäst: Obamas doldis

Förde presidenten till seger i valet i USA - nu ska hon hjälpa sossarna till makten

1 av 2 | Foto: AP SCANPIX SWEDEN
President Barack Obama fick förnyat förtroende 2012.
NYHETER

Socialdemokraterna flyger in två hemliga supergäster till Almedalen.

Nyckelpersonerna bakom Obamas och Hollandes segerkampanjer förra året.

- Vi har bestämt oss för att vi ska vinna nästa val, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

Redan nu slipar partierna på hur kampanjerna ska l­äggas upp under super­valåret 2014 - då det är val till både EU-parlamentet och riksdagen.

Socialdemo­kra­t­erna har pekat ut jobbfrågan som den mest centrala i valrörelsen. Dessutom har man tidigare sagt att partiföreträdare ska prata med minst en miljon väljare innan val­dagen.

Fokus på samtal

Detaljerna i strategin kommer att läggas fast i höst. Men Aftonbladet kan i dag avslöja att partiet tar hjälp av två av världens mest inflytelserika kampanj­makare.

S har bjudit in Jennifer O’Malley Dillon och Guillaume Liegey, som hade tunga roller i de val­­kampanjer som ledde till segrar för Barack Obama i USA och François Hollande i Frankrike 2012. De båda ska tala på ett S-seminarium i ­morgon.

Gästerna anländer till Visby i dag och inleder besöket med en middag med grupp­ledaren Mikael Damberg.

Fokus ligger på att arbeta fram metoder för samtal med ­väljarna innan valet, både öga mot öga och i sociala medier.

Miljontals besök

- Vi har bjudit in dem som vi tycker är de bästa på att faktiskt utveckla samtalsarbete på olika sätt. I Sverige handlar det om att få både medlemmar och ­andra att tala för S-budskapet i valrörelsen men ­sedan också stanna kvar och jobba för partiet framöver, säger ­Carin Jämtin.

Fransmannen Liegey styrde bland annat över en fältkampanj med fem miljoner dörrknackningar.

- Det kommer bli intressant att höra honom prata om hur de fick 6 000 fält­organisatörer att ta sitt individuella ansvar för att få 80 000 volontärer att göra sitt, säger Jämtin.

Enligt henne handlar mycket av framgångarna om att koppla ihop klassikt folkrörelsearbete med modernt kampanjmakande.

Avslöjar Örebroknepet

Carin Jämtin säger att samtalskampanjen kommer att anpassas efter lokal­organisationernas verklighet.

Redan i dag anordnas ett annat valseminarium där S i Örebro ska berätta om hur de lyckats vinna över Moderaterna flera gånger, bland annat i omvalet 2011.

Kent Persson, i dag partisekreterare i M, var då ­ledande i Örebro­mode­raterna.

Målet är att försöka få ut budskapet att väljarna där dömde ut Persson.

1 av 2
Guillaume Liegey.

Här är partiets hemliga valvapen

Jennifer O’Malley Dillon

President Barack ­Oba­mas biträd­ande kampanjchef under den ­senaste val­rörelsen i USA - som slut­ade med ­seger. ­Arbetade mycket med att nå ut i de stater som var ­absolut viktigast att vinna, så kallade ”battleground states”. Var även aktiv i Obamas kampanj 2008.

Guillaume Liegey

Styrde fältarbetet under president François Hollandes lyckade valkampanj i Frankrike 2012. Hans ­ledde ett kampanjteam som rekryterade och tränade 6 000 fält­orga­ni­sa­törer som i sin tur styrde över 80 000 volontärer som totalt knackade på fem miljoner dörrar.

S dubbla valseminarier i Almedalen

S dubbla valseminarier i Almedalen

TISDAG

Björn Sundin, S-kommunalråd i Örebro, ska berätta om hur partiet lokalt lyckades besegra Moderaterna i Örebro, som då ­leddes av nuvarande parti­sekreteraren Kent Persson. ­

Sundin ska bland annat ­peka på vad han tycker är Perssons svagheter och vad S kan förvänta sig från M under valrörelsen.

ONSDAG

Två tunga namn från Barack Obamas och François Hollandes lyckade kampanjer ska berätta om hur de lyckades få sina kandi­dater valda genom att utveckla bland annat samtalskampanjer. Partisekreteraren Carin Jämtin inleder.

Hon har tidigare bland annat besökt Washington, USA, för att studera kampanjmetoder på plats.