Thorwaldsson till attack mot Borgs politik: ”Leder till utanförskap”

1 av 2 | Foto: AP
Borg.
NYHETER

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson hyllade Anders Borg (M) under arbetet med jobbpakten.

Nu låter det annorlunda.

– Finansministern bedriver en gammaldags politik, säger Thorwaldsson.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har hyllat finansminister Anders Borgs insatser under arbetet med jobbpakten.

Men nu mullrar det återigen i det fackliga lägret.

– Borg bedriver en väldigt gammaldags politik som leder till ökade klyftor och döms ut av internationella forskare, säger Thorwaldsson.

Under Almedalsveckan förra året lanserade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) jobbpakten. Det var en tänkt trepartslösning mellan regering, fack och arbetsgivare för att motverka ungdomsarbetslösheten.

Pakten havererade i våras och då skyllde LO och Svenskt Näringsliv på varandra om vems fel det var. Men samtidigt hyllade Karl-Petter Thorwaldsson finansminister Anders Borg och regeringen för hur de skött sig i förhandlingarna.

– Jag vill ge väldigt mycket beröm till regeringen för hur de har skött det här. Jag tror att han på riktigt vill göra något åt problemen med ungdomsarbetslösheten, sa LO-basen när förhandlingarna sprack, sa han.

Thorwaldsson fick en del intern kritik för att han förhandlade med regeringen.

Annat ljud i skällan

– Jag vidhåller det jag sa. Det kanske är ovanligt för en LO-ordförande att säga något positivt om en borgerlig minister men allt det som bestämdes inom ramen för jobbpakten genomfördes. Men jag tror också att man får större trovärdighet med det sagt när man sedan angriper honom för brister i politiken, säger han.

Och under årets Almedalsvecka är det nu annat ljud i skällan. Thorwaldsson går nu till rasande attack mot Borg och anklagar hans och regeringens politik för att vara gammeldags och leda till ökade klyftor.

– Sedan regeringsskiftet 2006 har de bedrivits en väldigt gammeldags politik, som nu börjar visa sig i den svenska ekonomin. Man har ensidigt satsat på att sänka skatten för de som arbetar, har förmögenheter och de som har bolag. Samtidigt har man stramat upp för de som är fattiga, säger han.

Enligt Thorwaldsson så har regeringens förändringar av a-kassan och sjukförsäkringen lett till ökat utanförskap som tynger ned den svenska ekonomin.

– Idén var att hungriga vargar jaga bäst. Men klyftorna i Sverige ökar rekordsnabbt. De rika blir rikare, de fattigare blir fattigare. Och i alla andra länder som fört en sådan politik så leder det till socialt utanförskap. Det är mycket konstigt att Borg, som alltid säger sig följa den internationella debatten och grunda sin politik på vetenskap, inte ser det, säger han.

"Vi måste vässa argumenten"

LO:s utspel ska ses som en första signal av vad man tycker regeringen ska genomföra i höstens budget.

– I budgeten måste man ta stora kostnader för att höja levnadsstandarden för de som har det sämst ställt. Borg måste öka ersättningarna till de som har det sämst, höja a-kassan, sjukförsäkringen och barnbidragen. Många skulle lämna fattigdomsgränsen. Vi skulle få en ökad konsumtion och mer fart på hjulen, säger Thorwaldsson.

Dessutom vill facket se rejäla investeringar när det gäller bostadsproduktion infrastruktursatsningar. Thorwaldsson är dock rädd att det i stället blir ett femte jobbskatteavdrag och sänkt bolagsskatt. Båda två är reformer LO inte vill se.

– Anders Borg är moderat och tror på den här politiken, men vi har ju tre stycken andra partier i regeringen som i alla fall kallar sig för mittenpartier. Det är frågan hur länge till exempel Folkpartiet kan ställa upp på en politik som ensidigt gynnar de som har det bäst ställt, säger Thorwaldsson.

Hans uppmaningar i Almedalen är inte bara riktad mot finansministern och regeringen - utan även mot Socialdemokraterna.

– Det är val nästa år och vi måste vässa argumenten. Det vi säger är inget som S per automatik kommer stå upp och hurra för, vi måste tjata på dem med.

Finansminister Anders Borg har inte gått att nå för en kommentar.