Lärarförbundet sågar splittringen om maxtaxan

Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet.
NYHETER

VISBY. Alliansens småpartier vill höja maxtaxan för att minska barngrupperna i förskolan – Moderaterna säger nej.

Det gör Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén mycket upprörd.

– Vi efterlyser politisk samsyn, men här ser vi att det råder oenighet till och med inom Alliansen, säger hon.

Det var i morse som Fredrik Reinfeldt (M) slog fast att han inte alls tror på KD:s förslag om en höjd maxtaxa.

Ett förslag som också C och FP tidigare gett tummen upp.

Eva-Lis Sirén tycker detta är mycket oroväckande. Lärarförbundet vill se en politisk samsyn kring skolan, både förskola, grundskola och gymnasium.

"Nationell lärarkris"

– Vi vet att det kommer att saknas 20 000 förskollärare fram till 2030 och bara i Stockholms län kommer det att saknas 9000 förskollärare, så oavsett vika detaljer man diskuterar så missar man att vi har en nationell lärarkris i Sverige, säger Sirén.

Lärarförbundet välkomnar initiativ för mindre barngrupper, men är i frågan om den höjda maxtaxan mer inne på Fredrik Reinfeldts linje.

– Det är en vällovlig ambition men vi tror inte på metoden att finansiera det genom högre avgifter för föräldrarna. Moderaterna säger ju nej till det, men då saknar vi å andra sidan andra förslag från dem på hur man kan minska barngrupperna på förskola och fritids, säger Eva-Lis Sirén.

"Hamnar i detaljfrågor"

Lärarförbundets ordförande menar att de politiska partierna gång på gång hamnar i detaljfrågor i stället för att se till det verkliga problemet – de satsningar som behövs för att man ska kunna locka unga att vilja utbilda sig till lärare inom förskola och skola.

– Vi vet att unga väljer bort läraryrket bland annat på grund av alldeles för låg lön.

• Vad skulle du vilja höra Reinfeldt säga i sitt tal i kväll?

– Jag vill höra offensiva förslag från samtliga politiska partier, från Reinfeldt i dag och alla andra, som handlar om det allra viktigaste - hur motar man den nationella lärarkrisen, säger Eva-Lis Sirén.