Bildt om Egypten: "Mycket allvarligt"

NYHETER

På torsdagseftermiddagen gästade Carl Bildt Aftonbladets tält i Almedalen.

Utrikesministern ser allvarligt på utvecklingen i Egypten.

– Vad som händer sänder svall- och chockvågor över hela den arabiska halvön, sa Bildt.

I femton minuter frågades Carl Bildt (M) ut om tillståndet i världen under torsdagseftermiddagen. 

Utrikesministern ser allvarligt på utvecklingen i Egypten, där militären avsatt president Mursi och tillsatt ordföranden i Egyptens författningsdomstol, Adli Mansour, som presidentens efterträdare.

– Det är mycket allvarligt, inte bara efter gårdagen. Konfrontationerna har ökat i samhället och till slut gick det som vi såg i går med ett militärt ingripande. Det kan vi inte acceptera. Det finns ett betydande stöd, men det ger ingen legitimitet i sig, sa Bildt till programledare Karin Magnusson. 

Bildt menar att händelserna påverkat hela arabvärlden.

– Egypten är ett ledande land både kulturellt, historiskt, intellektuellt och religiöst. Vad som händer sänder svall- och chockvågor över hela den arabiska halvön.

Vill få in Turkiet i EU

Bildt blev också utfrågad om Turkiet, som skakats av oroligheter den senaste månaden. Han vill fortfarande att landet ska bli en del av EU.

– Jag tror att landet är på rätt väg, trots det som inträffat. Det har förekommit polisbrutalitet, absolut. Men för 20 år sedan hade polisen skjutit på gatorna i Turkiet, sa han.

Sitter inte med Dawit

NSA-läckan Edward Snowden, valet i Iran och förekomsten av kärnvapen i Europa stod också på agendan när Bildt gästade Aftonbladet.

Men även journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.

Bildt sa att han inte tänker delta i kampanjen "Sitt med Dawit", anordnad av Stödkommittén Free Dawit, där människor kan sitta ensamma i en mörk låda vid hamnen i Visby för att visa sitt stöd.

– Jag tror inte att jag ska ge mig in för mycket i det där. Jag tror det skulle försvåra arbetet och det vill jag inte göra, sa Bildt och menade att det görs "betydande insatser" för att Eritrea ska släppa Dawit Isaak fri.

– En del har vi redovisat, annat har vi inte redovisat. Ibland lyckas man med sådana här saker, ibland lyckas man ännu inte, sa han.

ARTIKELN HANDLAR OM