FP vägrar ingå i en rödgrön regering

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Folkpartiledaren Jan Björklund i Aftonbladets tält.
NYHETER

VISBY. Jan Björklund är tydlig.

Folkpartiet kommer inte ingå i en rödgrön regering – även om Alliansen förlorar nästa års val.

– Vi vill inte regera med dem, säger FP-ledaren i Aftonbladets Partiprogrammet.

Stefan Löfven (S) däremot – håller alla dörrar öppna.

Socialdemokraterna har vägrat att berätta hur partiet vill regera om det vinner valet. Aftonbladet kunde i dag avslöja att delar av Folkpartiet kan tänka sig att närma sig vänsterflanken – om Alliansen förlorar riksdagsvalet nästa år.

Det tillbakavisas av partiledaren:

– Jag är väldigt tydlig. Jag vill inte regera med dem. Antingen har Sverige en alliansregering eller en rödgrön, säger Jan Björklund (FP) i Aftonbladet Partiprogrammet.

”Kommer inte ingå”

Innan programmet redde han ut sitt ställningstagande.

– Vi går på val att Alliansen ska bli återvald. Om vi misslyckas med det kommer Sverige att få en rödgrön regering och Folkpartiet kommer inte ingå i en rödgrön regering, säger Björklund.

FP har närmat sig S i flera frågor, däribland partiets senaste förslag om lärlingssystem. Det öppnar dock inte dörrarna menar utbildningsministern.

– Det finns många frågor som partier är överens om i Sverige. Huvudinriktning på politiken, där är vi eniga i Alliansen och de övrig partierna har en annan inriktning. Vi vill minska skatter, de rödgröna vill höja.

Kan bistå i vissa frågor

Däremot kan FP-ledaren tänka sig att stötta en rödgrön regering, som fått fler mandat än Alliansen, i enskilda frågor – ingenting mer.

– Om det behövs då är det självklart. Och så är det nu också. Vi hade en friskoleuppgörelse över blockgränserna. Vinner de rödgröna så får de styra själva och reda ut hur regeringen ska se ut.

Björklund påpekar ytterligare att Socialdemokraterna är det parti som sprider bilden om att det finns många olika regeringsalternativ.

– Därför då slipper de precisera ett rödgrönt alternativ. De kände att när de gjorde det sist så gick det inte bra.

Löfven ger inga besked

S-ledaren Stefan Löfven, som anlände till Visby vid tvåtiden, menade i sin tur att han inte ställer upp på blockpolitiken.

– Jag ställer inte upp på det där spelet, att det ena blocket ska vara där och det andra där. Väljarna måste få rösta. Då vet vi vad vi har att agera utifrån kommer vi att se till att Socialdemokraterna tar ansvar för Sverige, säger han.

Enligt Löfven kan han tänka sig olika varianter på regeringskonstellationer.

– Att Sverige ska få en regeringsduglig regering måste vara det viktigaste beskedet till väljarna.

Vad betyder det utifrån att du säger att du ska ge besked i god tid före valet?

– Vi kommer att ge besked om hur vi ser på regeringsfrågan i tid. Men det behöver inte innebära att man då börjar prata om den och den eller dem och dem. Det är inte samma sak, hur ser vi på regeringsfrågan, det har väljarna rätt att få veta, men det finns många lösningar och varianter på det.