Ministern om hotet mot Sahlin: "Det är oerhört obehagligt"

Foto: Urban Andersson
Birgitta Ohlsson i Aftonbladets tält.
NYHETER

VISBY. Mona Sahlin förföljdes av i natt av nazister i Visby.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) reagerar starkt på attacken.

– Vi ser i dag hur de högerextrema krafterna blir allt mer högljudda och finns på plats även här i Almedalen, säger hon.

Den förra S-ledaren Mona Sahlin förföljdes i natt av nazister från Svenskarnas parti i Almedalen. De blockerade hennes väg och kallade henne för "landsförrädare".

Demokratiminister Birgitta Ohlsson reagerar starkt på attacken mot Sahlin.

– Det är oerhört obehagligt. Jag träffade Mona på morgonen då vi var på samma seminarium här i Visby. Mona Sahlin har under flera decennier varit en av de starkaste rösterna för att bekämpa rasism i samhället. Vi ser i dag hur de högerextrema krafterna blir allt mer högljudda och finns på plats även här i Almedalen, säger hon till Aftonbladet.

Ohlsson stöttade Sahlin och uppmanade henne att fortsätta kampen mot rasism.

–  Jag tycker det är väldigt att hon orkar fortsätta, vilket hon kommer att göra. Hon driver en passionerad kamp mot rasism. Det är något som vi alla ska göra.

EU-debatten är "ängslig och gnällig"

I Aftonbladets "Partiledarprogrammet" frågades Birgitta Ohlsson, även EU-minister, också ut om det kommande Europaparlamentsvalet.

Ohlsson kallade den svenska EU-debatten "ängslig och gnällig".

– Det finns en historielöshet i den svenska debatten. Att valdeltagandet var 45 procent i senaste Europaparlamentsvalet är pinsamt, sa hon.

– För tio år sedan hade vi en folkomröstning angående euron som valuta. Då var det ganska många som stod på barrikaderna för euron. Det är sorgligt att vi liberala är de enda som fortfarande står upp för euron som projekt. Många partier känner var vindarna vänder. Blåser en EU-negativ vind anpassar man sig efter den.

Mer utrikesfrågor

Ohlsson stängde dörren för att utmana Jan Björklund om partiledarrollen. Samtidigt avslöjade Ohlsson att utrikespolitik "vore en dröm".

– Jag skulle vilja jobba ännu mer med utrikesfrågor, det är ingen hemlighet att jag vill jobba ännu mer med de frågorna, sa hon. 

ARTIKELN HANDLAR OM