Svenskarna har tappat hoppet – om nya jobb

NYHETER

VISBY. Svenskarna är pessimistiska när det gäller jobben.

Bara en av fem tror att arbetslösheten kommer att sjunka fram till valet nästa år.

– Vi måste investera mer för att få fart på hjulen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Arbetslösheten i Sverige har stigit och låg i maj på 8,2 procent. Kurvan har blivit ett problem för Alliansregeringen, som gick till val 2006 med jobben som främsta vapen.

Och svenskarna tror inte att regeringen lyckas vända trenden före valet - snarare tvärtom. I en ny mätning från Aftonbladet/United Minds svarar 39 procent att situationen kommer bli ännu värre fram till valet nästa höst. 41 procent tror att den kommer ligga kvar på dagens nivå medan bara 14 procent tror på ljusare tider. Mest pessimistiska är kvinnorna.

– Svenska folket har just nu en ganska dyster inställning till utvecklingen när det gäller jobben och den svenska ekonomin. Ungdomsarbetslösheten är hög jämfört med i andra länder och det går inte att peka på några stora svenska företag som gör framgång och nyanställer, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Förvånar inte

Att människor har en mörk bild är ingenting som förvånar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

– Vi har 450 000 arbetslösa och det ser ut att öka under halva nästa år, för att sedan kanske stabilisera sig. Så det är en ganska realistisk bild av utvecklingen som är väldigt, väldigt tråkig, säger han.

Enligt LO-basen måste politikerna nu göra allt för att få hjulen att snurra. Han efterlyser stimulans av både den privata konsumtionen, bostadsbyggandet och infrastrukturen bland annat genom höjt barnbidrag, högre a-kassa och ökade investeringar.

Under veckan i Almedalen har han fört samtal om åtgärder mot arbetslösheten med en rad parter.

– Jag har bland annat träffat Jens Spendrup, ny ordförande för Svenskt Näringsliv, för att se om vi gemensamt kan ställa större krav på politiken för att få i gång investeringar. Det är inget konstigt. Det är bara konstigt att ingen gör det, säger Thorwaldsson.

Centerns dag

I dag är det Centerpartiets dag i Almedalen. Hanna Wagenius, ordförande i ungdomsförbundet Cuf, förstår att människor är oroade över läget på arbetsmarknaden. Hon vill se en rad åtgärder för att få fler i jobb.

– Tyvärr är jag rädd att opinionen har rätt i den här frågan, vi ser inte att Moderaterna vågar genomföra de åtgärder vi driver på för. Och det är jag rädd kan komma att straffa Alliansen, säger hon.

Cuf vill bland annat se en reformering av arbetsrätten.

– Det gäller inte bara ungdomsarbetslösheten, det skulle gynna alla grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Men vi tror också att man behöver förenkla för företagare så att det blir lättare att starta nya företag och anställa så att det kan skapas fler jobb, säger Wagenius.

FAKTA

Aftonbladet/ United Minds

Så tror svenskarna om arbetslösheten

Aftonbladet/United Minds har frågat: Hur tror du att arbetslösheten kommer att ha utvecklats till valdagen 2014 i jämförelse med hur det ser ut i dag? Så här fördelade sig svaren:

Svar i procent:

Alla, män, kvinnor

Arbetslösheten kommer att vara...

Högre: 39, 38, 39

Oförändrad: 41, 37, 44

Lägre: 14, 20, 9

Vet ej: 6, 6, 7

Fotnot: Undersökningen har utförts av United Minds på uppdrag av Aftonbladet. Totalt deltog 1 009 svenskar mellan 18 och 80 år under tiden 21 maj till 27 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM