Lööf: Höj skatten på farliga elprodukter

1 av 8
NYHETER

Annie Lööf sparkade i gång politikerveckan med ett skatteutspel i miljardklassen.

Centerpartiet vill sänka skatten rejält för löntagare och småföretagare men samtidigt införa en ny skatt på kemikalier i bland annat datorer och tvättmaskiner.

– Samtidigt som regeringen genomför en röd skattehöjning väljer vi en grön skatteväxling, säger C-ledaren.

När Annie Lööf i dag blir första talare ut i Almedalen är det för tolfte gången hon besöker politikerveckan i Visby. Under dagen presenterar ett omfattande reformpaket på drygt fyra miljarder kronor som rör grön skatteväxling. Förslagen kommer finnas med i partiets höstbudget.

Grunden är en ekonomisk rapport som partiet arbetat med en längre tid.

– Sverige är ett miljöföredöme i världen. Vi har kunnat sänka skattetrycket på jobb och företagande och därmed ökat vår tillväxt. Samtidigt har vi minskat våra utsläpp. Det är också utmaningen framöver, säger Annie Lööf.

Hon är mycket kritisk till den nuvarande regeringens politik.

– De höjer skatten på allt. Det är ingen grön skatteväxling, det är en röd skattehöjning.

”Skapar jobb”

C har länge kämpat för lägre arbetsgivaravgifter och med dagens förslag vill man gå ännu längre. Partiet vill att egenföretagare ska slippa betala arbetsgivaravgift för sin första anställda under de första två åren.

– Det innebär att det största hindret som många egenföretagare upplever försvinner. Det här kommer leda till att tusentals jobb skapas, säger Lööf.

Samtidigt vill C genomföra en höjning av den nedre gränsen för statlig inkomstskatt. Det innebär lägre skatt för 1,1 miljoner löntagare får lägre skatt, 50 000 av dem slipper helt betala statlig inkomstskatt.

– Flit och utbildning ska löna sig. Det kommer också, det visar forskningen, leda till fler arbetade timmar och högre tillväxt, säger Lööf.

På en presskonferens i Visby i dag berättade Lööf att man dessutom vill utöka investeringsavdraget med 250 miljoner kronor per år.

Skattesänkningarna ska till största delen betalas med införandet av nya kemikalieskatter, en på flamskyddsmedel i elprodukter och en på ftalater i golv- och byggvaror.

”Verkningslöst”

Den förra Alliansregeringen tillsatte en utredning om en kemikalieskatt, som nu är klar och som C köper rakt av. Ju mer farliga och giftiga kemikalier som finns i en vara, ju högre skatt.

– Målet med kemikalieskatterna är minska förekomsten av farliga ämnen i människors hemmiljö, säger Lööf.

Men planerna på en kemikalieskatt har inte alls fallit väl ut bland handlarna. Branschorganisationen Svensk Handel har sagt att skatten kommer att bli verkningslös och dessutom riskerar att slå hårt mot en elektronikbransch som redan går på knäna.

– Det är helt naturligt att en bransch reagerar på det här sättet, men vårt förslag ger ju tillbaka motsvarande kronor till näringslivet i form av sänkta skatter på jobb och företagande, säger Annie Lööf.

I partiets står också att läsa att man vill få in pengar genom att fortsätta fasa ut miljöskadliga skattesubventioner och införa skatt på förbränning av sopor. Man vill även fasa ut miljögiftet kreosot genom att ta bort dess skatteundantag.

C-ledaren tror reformpaketet har god chans att bli Allianspolitik i framtiden.

– Jag är övertygad om att ett starkt Centerparti kan lyckas med det här.

FAKTA

Annie Lööf om:

  Hur hon har för­berett sig inför Almedalen:

– Under några veckor­ har jag och min stab stött och blött vilka delar jag ska ta upp i talet och vilka nyheter vi ska gå fram med. Vi har jobbat under­ lång tid med den ekonomisk­ rapport­ jag kommer­ att presentera.­ Men när det närmar sig handlar det om att packa rätt, vara utvilad­ och ha hunnit med några träningspass så man mår bra.

  Barnet som hon väntar­ till hösten:

– Jag mår jättebra, det har jag gjort hela tiden.­ Det hoppas jag att jag ska göra även under de sista månaderna, så att både jag och barnet i magen växer som vi ska. Jag har dock fått sluta med min löp­träning, i stället cyklar jag och styrke­tränar och promenerar.

  Det politiska­ läget:

– Almedalen avslutar­ ett av de mest kaotiska riksdags­åren i modern tid. Det har förekommit­ både ett utlyst och ett inställt extra­val, samtidigt har vi en väldigt­ svag regering.­ Samtidigt har intresset för Center­partiet ökat. Det kommer vi att försöka utnyttja­ under­ den här veckan.

FAKTA

Centerpartiets förslag:

Skattesänkningar och skattehöjningar på 4,2 miljarder kronor

Skattesänkningar och skattehöjningar på 4,2 miljarder kronor

Sänkningar:

Småföretagare ska slippa­ betala arbetsgivaravgift för sin första anställda under de första två åren på månadslöner upp till 15 000 kronor. Företagen­ kan bara använda­ reformen en gång.

Beräknad kostnad: 2,6 miljarder kronor.

Höja den nedre gränsen för statlig inkomstskatt från 36 900 kronor till 37 400 kronor.

Beräknad kostnad: 1,3 miljarder kronor.

Dessutom vill C öka investeringsavdraget med 250 miljoner kronor per år.

Höjningar:

Kemikalieskatter på flamskydds­medel i elektronikprodukter som kylskåp,­ frysskåp, disk­maskiner, tvättmaskiner, torktumlare och datorer. Dessutom vill man införa skatt på ftalater i golv- och andra byggvaror som innehåller PVC.

Det kommer att finnas vissa kemikalier som får hela summan skatt pålagd, sen kommer det finnas­ två lägre nivåer för de som inte är lika farliga. Det kommer att finnas ett tak på max 320 kronor för en vara. Totalt beräknas kemikalieskatten ge en inkomst på 3,5 miljarder kronor per år.

Resten av finansieringen består av att fortsätta fasa ut miljöskadliga skattesubventioner och införa skatt på förbränning av sopor. Man vill även fasa ut miljögiftet kreosot genom att ta bort dess skatteundantag.