”Jag är ingen konsulttyp”

Mona Sahlin om utmaningarna i framtiden - och oviljan att recensera Juholt

Foto: urban andersson
som alla andra. Men Mona Sahlin är förtegen om vad hon vill göra i framtiden.
NYHETER

ALMEDALEN. Mona Sahlin tänker inte bli vare sig PR-konsult eller skriva sina memoarer.
Just nu är det uppdragen i Expos styrelse och Anna Lindhs minnesfond som tar hennes tid.
– Jag vill fortsätta kampen för mänskliga rättigheter och mot rasism, säger hon.

Erbjudandena har inte låtit vänta på sig. Under de hundra dagar som gått sedan Mona Sahlin petades från posten som Socialdemokraternas partiledare har bland annat flera pr-byråer hört av sig.

”Ingen konsulttyp”

Men nej, pr-branschen får vara. Hon tänker inte göra som sin föregångaren Göran Persson och gå till någon av Stockholms många byråer.
– Det är inget för mig, jag är inte sån, jag är ingen konsulttyp, säger Sahlin.
I dag är hon i Almedalen som en av deltagarna i seminariet "Politiskt ledarskap i förändring". Men därefter åker hon hem.
– Jag vill bara vara här en dag, sedan vill jag hem. Nu gör jag bara det jag själv vill, säger hon.
De senaste dagarna har det i media spekulerats om att Mona Sahlins och Håkan Juholts relation nu är så frostig att de inte ens pratar med varandra. Detta slår hon bort helt. Hon vill heller inte recensera vare sig sin efterträdare eller det lag han valt att ha omkring sig.
– Nej, det tänker jag inte göra. Varje partiledare har rätt att välja sitt eget lag.

Mellanöstern

Till hösten ska Mona Sahlin leda det seminarium om Mellanöstern som hålls i Jerusalem till hennes ära. Seminariet var en present till Mona Sahlin från partiet när hon avgick.
– Jag fick en väldigt bra present av partiet när jag slutade. Ett seminarium i Jerusalem om frågan om Jerusalem som huvudstad i ett framtida fritt Palestina. Det ska vi diskutera när seminariet blir av nu i september och det är en av de frågor jag verkligen vill ägna mig åt även framöver, hur får vi se.
Som Aftonbladet tidigare avslöjat kan det bli ett uppdrag som någon form av Mellanöstern-medlare inom Socialistinternationalen, en internationell sammanslutning för Socialdemokratiska partier.