– Har ni en dold politisk agenda, svenska medier?

Följ mediedebatten – direkt från Almedalen

NYHETER

Har svenska medier en dold, politiska agenda?

Det debatterades under eftermiddag i Aftonbladets tält i Alemedalen.

– Det är farligt om man som politisk företrädare blir konspiratoriskt kring medier, sa SSU:s Jytte Guteland.

Debatten leddes av Aftonbladetprofilen Alex Schulman.

Panelen bestod av Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator, Fredrik Lundberg, chef för samhällsredaktionen på TV4, Klas Wolf-Wats, reporter och programledare på Sveriges radio, Mats Knutson, politisk kommentator på Rapport och Jytte Guteland, SSU:s ordförande.

"Oftast politiker"

Enligt SVT:s Mats Knutson är det vanligt förekommande att personer hävdar att medier styrs av en dold, politisk agenda.

– De som oftast tror det är själva politiker, sa Knutson.

Lena Mellin:

– Ibland har medier en agenda även på nyhetsplats i samband med kampanjer, till exempel vår kampanj "Vi gillar olika", men där är agendan är inte speciellt dold. I övrigt har vi ingen dold agenda.

TV4:s Fredrik Lundberg framhöll att de som tror att det finns en politiskt agenda har det som en enkelt förklaringsmodell för att de som är missnöjda.

Jytte Guteland:

– Det är farligt om man som politisk företrädare blir konspiratoriskt kring medier. Jag tror man blir sämre då. Som socialdemokrat tror jag det är jätteviktigt att vi utvecklar oss själva och inte blir kritiska till att medier ställer frågor om var politiken är på väg.

Lena Mellin fick sedan från om Aftonbladets ledarredaktion kan färga av sig på nyhetsarbetet.

– Nej, det kan jag inte säga. Vi har täta skott mellan nyhetsredaktionen och ledarredaktionens arbete. Men vårt redaktionella arbete har ingen gemensam organisation eller planering, svarade Mellin.

"Mosa Mona"-kampanj

DN publicerade i veckan en rundringning till alla distrikt under Vänsterpartiets dag om Ohlys partiledarskap, vilket Lars Ohly-anhängare såg som ett sabotage, berättar Wolf-Wats.

Och liknande beskyllningar förekommer bland de flesta politiska läger.

– Jag tror det är farligt om vi Socialdemokraterna blir martyrer och tänker att medierna är mot oss, för det smittar av sig, man får en sur min, och påstår att det är alltid är någon annans fel att det inte går bra. Där finns det anledning för oss att fundera, sa Guteland som tycker att det pågick en "Mosa Mona"-kampanj mot Mona Sahlin under valrörelsen 2011.

– Men förutom det är det sällan jag blir sur över vad medier rapporterar.

Politiker byter sida

Ytterligare en aspekt som togs upp handlade om politiker som blivit journalister och tvärtom, exempelvis MP:s språkrör Gustav Fridolin som jobbat på TV4:s Kalla Fakta. Jytte Guteland nämnde även Fredrik Reinfeldts tidigare pressekreterare Edvard Unsgaard som gick direkt från Sveriges radios Ekots till regeringskansliet.

– Jag var irriterad då, men sedan insåg jag att även finns socialdemokraterna som gjort de resorna. Vi är ett litet land och det måste kunna ske sådana utbyten. Men vissa personer borde själva tänka på sin karenstid för trovärdigheten.

Mats Knutson tycker att frågan är problematisk och uppmanar till försiktighet.

Enligt Håkan Juholt är det trams att prata om oberoende medier. Är det trams?

– Det är klart att om en journalist jobbar med en artikel så bildar man sig ju en uppfattning om vad materialet är värt. Man måste ju tycka att något är viktigast. Och att förhålla sig till materialet är en journalistisk uppgift. Klarar man inte det så kan man inte vara journalist, sa Mellin.

Knutson framhöll att den politiska grundsynen inte på något sätt får påverka hur man gör ett journalistiskt urval av nyhetsflödet.

– Skulle det påverka så skulle jag bli av med mitt jobb ganska fort, säger han.

MP och V överrepresenterade

Enligt en forskningsrapport är Miljöpartiet och Vänsterpartiet överrepresenterade bland svenska journalister, vilket går stick i stäv mot kritiska röster som hävdar att det går dåligt för de rödgröna på grund av mediernas bevakning.

Guteland kommenterade detta:

– Det går ju inte så bra för vänsterparitet, så möjligen kan de påstå att journalister i sin iver att inte vara partiska går ett år annat håll, men jag har svårt att tro det.