Retorikexperten: "Det var ett begravningstal"

NYHETER

VISBY. Göran Hägglund talade i Almedalen ikväll.

Aftonbladet lät retorikexperten Elaine Bergqvist göra en snabbanalys av partiledarens tal.

– Hägglund som annars brukar vara klämkäck måste ha ansträngt sig för att vara så dyster, säger hon.

Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap.

"Brottslighet är oacceptabelt". "Ansvar i gemenskap är en nyckel där alltför många begår brott – jag är beredd att ta mitt ansvar". "Alla människor är lika mycket värda". "Sociabidrag ska vara ett skyddsnät, inte ett spindelnät som binder fast folk". "För att minska barnfattigdomen så måste föräldrar gå från bidrag till jobbet".

Återkommande ord.

Brottslighet, ungdomar, gemenskap.

Kroppsspråk.

– Jag blev positivt överraskad av att han tog steget från talarstolen, han hade ingen. Sedan hade han två skärmar som han läste från. Syftet med att ta bort en talarstol är att kroppsspråket ska lättas upp, men övergången kan göra en stel först. Nästa steg för Hägglund är att våga röra sig. I dag var han en talande staty som tittade till höger och vänster på sina skärmar.

Helhetsintryck.

– Det var ett väldigt dystert tal. Det kändes som ett begravningstal. Hägglund som annars brukar vara klämkäck måste ha ansträngt sig för att vara så dyster. Det enda tillfälle som han lyste upp och publiken livnade till var när han attackerade det röda laget.

Retorisk giftpil.

"Tror ni att Ohly sa något om barnen?". "Gps-Håkan kan man inte lita på, han backar framåt, kör hit och dit, åker vänster, backar och hamnar på parkeringen vid Domus".