Juholts mål: a-kassan

Hotet om nyval ska pressa Reinfeldt till förhandlingar

Foto: URBAN ANDERSSON
BARA TAKTIK Håkan Juholts utspel om nyval är bara ett taktiskt drag, kan Aftonbladet avslöja. Han måste i stället använda tiden fram till valet 2014 att bygga upp sitt sargade parti.
NYHETER

Visby. Håkan Juholt hotar, mer eller mindre öppet, med nyval.

Aftonbladet kan i dag avslöja varför.

Han vill tvinga Fredrik Reinfeldt att förhandla.

Foto: BJÖRN LINDHAL
SKA TVINGAS VIKA SIG Juholts taktik ska tvinga fram en förhandling med Reinfeldt och att tvinga regeringen att omfördela inom det reformutrymme som finns.

Hotet om nyval hänger som ett mörkt moln över svensk politik.

– Nyval är en fantastisk möjlighet, sa Juholt i förrgår i Almedalens Eftersnack med Erik Blix och Göran Gabrielsson.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om ett skrämskott.

– Det här handlar om att få regeringen att inse att den regerar i minoritet. Juholt vill egentligen inte ha något nyval, säger en socialdemokrat.

”Ren taktik”

Han vet vilka frågor han kan tänka sig att samarbeta om och funderar nu mest på vad Reinfeldt kan kasta in i en förhandling.

I sitt Almedalstal slog Håkan Juholt fast att sänkt restaurangmoms inte är någon fråga han prioriterar. Enligt Aftonbladets källor är det ren taktik.

S, V och MP gick till val på sänkt restaurangmoms och Juholt skulle därför inte alls ha svårt att gå med på ett sådant krav från regeringen. En annan tänkbar förhandlingsfråga är att pressa avgifterna till a-kassan.

Tvinga till omfördelning

– Det skulle kunna rädda ansiktet på båda sidor, säger en S-källa.

Håkan Juholts taktik bygger på att tvinga regeringen att omfördela inom det reformutrymme som finns.

– För regeringen handlar allt om att sänka skatterna. Men vi vill ha välfärd, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

”Agerar inte dörrmatta”

Juholt själv har i flera intervjuer den senaste tiden betonat att han är en utpräglad samförståndspolitiker. Men han är knappast regeringens förstahandsval.

– Vi är öppna för samarbete med S i frågor där förutsättningarna finns, men i första hand vänder vi oss till MP, säger Anna Kinberg Batra, gruppledare (M) i riksdagen.

Håkan Juholt:

– Det femte jobbskatteavdraget har fått kritik av regeringens egna rådgivare. Då har jag mycket svårt att tänka mig att vi skulle agera dörrmatta åt det, säger han.

Mot förhandlingsbordet

Efter en tid med högt uppskruvat tonläge framstår det som om båda sidor är på väg mot förhandlingsbordet.

– Det finns två stora fördelar med jobbskatteavdraget, dels får sjuksköterskan mer i plånboken och dels har det haft jobbskapande effekt. Men vill de diskutera hur de vill sänka andra skatter för att skapa jobb, vill vi både lyssna och prata, säger Anna Kinberg Batra.

FAKTA

Det talar för nyval...

I dag ser det inte ut som om något av oppositionspartierna tänker gå med på jobbskatteavdraget som är alliansens största vallöfte. Det är osäkert om Reinfeldt kan regera vidare efter en sådan prestigeförlust.

Juholt är sprängfylld av självförtroende och ser sig redan som en valvinnare.

...och emot

Även om oppositionen fäller jobbskatteavdraget finns det inget som säger att regeringen går till talmannen och öppnar för nyval.

Juholt är nyvald och behöver använda tiden fram till valet 2014 för att bygga upp sitt sargade parti.