Mäktigast i Sverige

Lockar både vänster och höger – med skola

Foto: URBAN ANDERSSON
SKOLAN I FOKUS Miljöpartiets nya språkrör Gustav Fridolin, 28, och Åsa Romson, 39, satsade på skolan i sitt premiärtal. ”Skolan ligger många miljöpartister varmt om hjärtat, men det är klart att när vi satte oss ned och tänkte på Almedalen så var det
NYHETER

VISBY. Politikersveriges nya powerpar kastade ut skolan som bete.

Och hoppas på napp från vänster och höger.

– Det här är förslag som inte är utformade för att markera en ideologisk ståndpunkt utan faktiskt lösa ett svårt problem, säger Åsa Romson (MP).

Foto: URBAN ANDERSSON
Åsa Romson flirtar med både högern och vänstern.

Det var isande kallt när Miljöpartiets nya språkrör äntrade scenen som premiärtalare i Almedalen. Gustav Fridolin värmde publiken med målande beskrivningar och humor.

– Jag tror inte att utbildningssystemet ska byggas på tanken att ett beslut man fattar som femtonåring ska avgöra ens framtid. Jag vill inte att det val man gör som tolvåring ska begränsa de val man kan göra som vuxen, sa han.

Fler chanser i skolan

Med tydlig adress regeringen argumenterade han för att ge unga fler chanser att klara skolan, genom att slå fast att det inte alltid är rakaste vägen som är bäst.

– Den kortaste vägen mellan två punkter är ett rakt streck, men konstens, ekonomins och vetenskapens historia visar att det ofta är den lite krokigare vägen som visat sig vara den kortaste vägen till utveckling.

När det var Åsa Romsons tur förklarade hon från scenen att de gröna vill rikta strålkastarljuset på ungas situation och gymnasieutbildning. Och hon riktade en direkt uppmaning till övriga riksdagspartier.

– Flera intresseorganisationer och fackförbund ser dessa frågor. Som Almedalens första parti utmanar vi nu de andra partierna att också ta bollen.

MP vill satsa på de ungdomar som inte klarar gymnasiet på första försöket. Partiet har räknat ut att det kostar samhället sex miljarder om året att inte ta hand om dem.

I korthet går förslaget ut på att ta fram 5 000 nya studieplatser på folkhögskola och komvux. Men också att ungdomar mellan 20 och 24 år ska kunna läsa in gymnasiet med studiestöd utan krav på återbetalning. Vilka som ska ha rätt till utbildningen ska Arbetsförmedlingen avgöra.

Hoppas på brett stöd

Varken Fridolin eller Romson har testat sina idéer på andra partier. Men de hoppas på brett stöd.

– Det är det som är så intressant med Almedalsveckan, man kan slänga upp en fråga och så får man hoppas att det är några som vill diskutera den, säger Romson.

Margareta Pålsson, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (M), hade i går kväll inte satt sig in i MP:s förslag.

– Vi har ju precis gjort om hela gymnasiet med målet att hämta upp de 30 procent av elever som lämnar gymnasiet utan att bli godkända. Den reformen som införs i höst hoppas vi ska lösa problemen, säger hon.

Tycker idéerna är intressanta

Mikael Damberg, vice ordförande i utbildningsutskottet (S) tycker Miljöpartiets idéer är intressanta.

– Det ligger väldigt nära de tankar som vi har presenterat om att göra stora insatser inte minst i gymnasieskolan. Vi vet att de som inte har gymnasiekompetens i dag klarar sig knappt på arbetsmarknaden. Vi ser att det är de ungdomarna som återfinns i arbetslöshetsstatistiken så jag välkomnar verkligen att Miljöpartiet har ett fokus på de ungdomar som inte klarar gymnasiet, det behövs, säger han.

Han har hittat sitt livs kärlek

Kärnkraft, jakt och kärlek! Inga frågor var för stora då MP:s Gustav Fridolin chattade med Aftonbladets läsare direkt från Almedalen. /Karin Magnusson

ALMEDALEN 2011: DET HÄNDER I DAG:

16.45 Debatt med Alex Schulman: Littorin – gjorde Aftonbladet rätt?

19.00 Partiledartalet live: Aftonbladet.se sänder Fredrik Reinfeldts tal.