Dåligt bevisläge för morden i Arboga

NYHETER

Västeråspolisen har stora svårigheter att styrka misstankarna mot den tyska kvinna som sitter häktad för att ha mördat två små barn i Arboga och försökt mörda deras mamma.

Kvinnan omhäktades på fredagen av Västmanlands tingsrätt. Hennes advokat Per-Ingvar Ekblad vidhåller sin uppfattning sedan tidigare att bevisen mot hans klient inte håller.

– De ”omständigheter” som åberopas mot henne är inte samma sak som en fällande dom. Jag tycker att vi har lyckats räta ut de frågetecken som finns. Domstolen lägger ribban ovanligt lågt i det här fallet, säger Ekblad till TT.

Enligt två av varandra oberoende källor har polisen problem med Arboga-fallet.

Man har inte lyckats få in henne tekniskt i huset, enligt TT:s källor. Det betyder på ren svenska att polisen inte har funnit några tekniska spår, typ hårstrån, fibrer, fingeravtryck eller DNA, som otvetydigt kan binda kvinnan till brottsplatsen.

Efterlyste sko

Polis och åklagare vill inte skriva under på den beskrivningen. Men så sent som i början av den här veckan gick polisen för andra gången ut med ett pressmeddelande där man efterlyste en sko av ett visst märke, som har anknytning till den tyska kvinnan och till brottsplatsen.

Polisens utredningsledare Jan Sjöberg vill inte kommentera uppgifterna om bristande teknisk bevisning.

Men det vill chefsåklagare Anders Jakobsson, som är säker på att utredningen kommer att resultera i åtal.

– Det ser riktigt bra ut, pusselbitarna faller på plats. Otvetydiga tekniska bevis, nja, jo jag vill nog påstå det, säger Jakobsson.

Tränat på gym

Kammaråklagare Frieda Gummesson, som leder utredningen, var på fredagen inte anträffbar för att kommentera utredningsläget och inte heller uppgifter till TT om samarbetssvårigheter mellan henne och polisen.

En udda detalj är enligt en av TT:s källor att polisens förhörsledare Göran Höglund har varit på gym och tränat tillsammans med den tyska kvinnan ”för att hålla henne på gott humör”. Höglund vill varken bekräfta eller dementera den uppgiften.

Enligt erfarna mordutredare som TT talat med är det en synnerligen okonventionell åtgärd och knappast lämplig med tanke på flyktfara och risk för att den häktade ska skada sig själv.

FAKTA

Morden i Arboga

Den 17 mars hittas två barn, ett och tre år gamla, och deras 23-åriga mamma svårt skadade i familjens hus i Arboga. Barnen avlider av sina skador.

Deras 28-årige far grips som misstänkt, men släpps. Misstankarna faller senare på en 31-årig tyska, som har haft en relation med den skadade mammans sambo.

Dagen efter morden flyger kvinnan från Sverige till Tyskland, där hon senare grips.

Den 29 april utlämnas 31-åringen till Sverige.

Lördagen den 3 maj häktas kvinnan första gången på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Sedan dess har hon blivit kvar i häkte.

ARTIKELN HANDLAR OM