Så lever hon bakom galler

Misstänkta mördaren tränar på gym i häktet: Inget konstigt med det

NYHETER

VÄSTERÅS. Tyskan log och småpratade i rätten.

Enligt advokaten mår hon bra – trots att hon är misstänkt för morden på Max och Saga i Arboga.

– Hon intresserar sig mycket för fotbolls-EM, säger Per-Ingvar Ekblad.

LOG OCH SMÅPRATADE Tyskan, Max och Sagas misstänkta mördare, log och småpratade med sin tolk och advokat när hon omhäktades i går. ”Vi pratar om allt möjligt”, säger advokaten. Foto LASSE ALLARD

I går omhäktades den 31-åriga tyskan som misstänks för morden på Maximilian och Saga Jangestig och för mordförsök på deras mamma Emma. Efter 35 minuters förhandling tog det bara någon minut för tingrätten att bestämma sig för att tyskan ska vara kvar i häktet.

Tyskan lugn i rätten

Som tidigare uppträdde hon lugnt, näst intill oberört.

Hon skrattade och småpratade med tolken och advokaten. De tre har fått en nära kontakt under de dryga sex veckor som tyskan varit i Sverige.

– Självklart är det tufft att sitta på häktet med restriktioner. Men hon mår faktiskt relativt bra. Både jag och polisen bemödar oss om att hon ska göra det och hon har möjlighet att prata med en präst, säger advokat Per-Ingvar Ekblad.

”Pratar om allt möjligt”

Han besöker henne så gott som dagligen. De dagar det inte är förhör med polisen kan besöken vara uppemot två timmar.

– Jag brukar ta med mig litteratur som hon efterfrågar och så pratar vi om allt möjligt.

Den mordmisstänkta tyskan är mycket intresserad av fotbolls-EM och Per-Ingvar Ekblad håller henne informerad eftersom hon har stränga restriktioner och inte får se på tv eller läsa tidningar.

– Jag tvingades meddela henne att Tyskland förlorade mot Kroatien, säger han.

Varit på gym

Hon fortsätter att neka till anklagelserna och nu har polisen försökt sig på en charmoffensiv mot tyskan för att få henne att prata. Hon har setts ute på polishusets gård endast i sällskap med förhörsledaren. De har stått och småpratat och sett avslappnade ut.

Den häktade tyskan och förhörsledaren har även varit på gym tillsammans och tränat ”för att hålla henne på gott humör”, rapporterar TT.

– Det är inget konstigt med det. Det är klart att hon ska få möjlighet att röra på sig och det finns ju gym på polishuset, säger chefsåklagare Anders Jakobsson.

Åklagare Frieda Gummesson har nu två veckor på sig att väcka åtal men sannolikt begär hon förlängning med två veckor.

– Hon behöver två veckor för att bli klar med utredningen och sedan ska förundersökningen översättas till tyska med tolk, säger Börje Strömberg på Västeråspolisen.