Mamman: Jag ville bara veta om barnen frågade efter oss i ambulansen

Foto: Foto: LASSE ALLARD
Var vaken under färden till sjukhuset.
NYHETER

Emma Jangestig är det enda överlevande vittnet till morden på Max och Saga.

I går träffade hon läkarna och ambulanspersonalen som vårdade henne och barnen direkt efter morden.

Strax efter klockan 19 den 17 mars kom mördaren till familjens villa i Arboga. Emma Jangestig och hennes två små barn attackerades med flera hammarslag mot huvudena.

Alla tre var vid liv

När ambulanspersonalen kom till mordplatsen var alla tre vid liv. I går träffade Emma, för första gången efter morden, de läkare och den ambulanspersonal som vårdade henne och barnen de första timmarna.

Först efter midnatt fördes hon från Örebro till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag var nervös innan men det kändes bra. Det var som en stor pusselbit som föll på plats, säger hon.

Ambulanspersonalen berättade att Emma var vid medvetande under färden till Örebro. På sjukhuset var hon okontaktbar men vaken.

– Jag var väldigt skärrad och rädd. Jag hade satt mig upp och skrikit, säger hon.

Hon minns ingenting av det i dag.

Frågade om barnen

För Emma var det viktigt att höra hur det var med barnen när hon själv inte kunde ta hand om dem.

– Det var tydligen värre med dem än jag hade förstått. Jag ville veta om de hade varit vakna eller frågat efter oss i ambulansen, men det hade de inte. Det verkar som att de inte har lidit och det kändes skönt att höra, säger hon.

För att bedöma hennes förmåga att minnas har psykologen Sven Å Christianson utsetts som sakkunnig av tingsrätten. Han har träffat Emma, tagit del av journaler och polisförhör och gjort en bedömning av hennes minnesfunktion.

Kanske aldrig minns

Resultaten av minnestesterna med Emma har belagts med sekretess. Men han redogör också för minnesfunktionen i allmänhet hos personer som drabbats av skalltrauma.

Han skriver att sannolikheten är mycket liten för att upplevelser kring skadetillfället ska återkomma för personer som fått skallskador och sedan varit medvetslösa.