– Hon pratade mest om sport

1 av 5
Frisk Christine Schürrer friskförklaras och kommer att dömas till fängelse.
NYHETER

Hon pratar fotboll, läser böcker, är glad och artig.

Christine Schürrer säger att hon mår bättre nu än före morden på Max och Saga.

– Jag har en mer positiv syn på livet i dag.

I två veckor har Christine Schürrer, 32, undersökts på rättspsyk i Huddinge. Men redan från första dagen gjorde hon klart att hon vägrar svara på några frågor.

– Det är mitt sätt att protestera mot domstolen i Västerås som var partisk från rättegångens början, ska hon ha sagt.

I Huddinge har tyskan varit isolerad från de andra intagna. I utlåtandet konstaterar sjuksköterskan att hon verkar trivas med att vara ensam. Hon läste brev och skrev anteckningar, tittade på tv och lyssnade på radio. På dagarna lånade hon böcker från biblioteket, promenerade på rastgården och styrketränade.

Pratade om fotboll

– Schürrer pratade mest om sport, speciellt om fotboll, vilket var ett av hennes favoritämnen. Hon pratade en del med personalen. Hon ville inte ha ”djupa” och ”genomskådande” samtal, skriver sjuksköterskan.

Om nätterna sov hon gott, på dagarna var hon vaken.

– Hon var alltid glad och trevlig i kontakten, log mycket och uppförde sig artigt.

Trots att teamet inte kunnat sätta någon diagnos gör de bedömningen att hon inte lider, eller led, av någon allvarlig psykisk störning. Därför finns inget hinder att hon döms till fängelse.

Positiv syn på livet

För psykologen har Christine Schürrer berättat om sina självmordsförsök. Nu har hon ”en mer positiv syn på livet och värderar livet högre”. Hon försöker ta en dag i taget och planerar bara fram till nästa rättegång.

– Jag är oskyldig, säger hon.

Enligt experter är det mycket ovanligt att en patient vägrar medverka, särskilt under hela undersökningstiden.

– Det verkar vara hennes strategi. Hon kanske upplever det som integritetskränkande, säger Anders Forsman, professor i rättspsykiatri i Göteborg.

Delade meningar

Han har tagit del av utlåtandet och tycker att kollegerna i Huddinge gjort en bra bedömning utifrån förutsättningarna.

– Det finns inga tecken på någon allvarlig psykisk problematik.

Sten Levander, professor emeritus i psykiatri och rättspsykiatri, håller inte med – att Schürrer vägrar medverka är i sig ett tecken på allvarlig psykisk störning:

– Jag känner igen det där. Teamet duger inte åt henne. Det är en narcissistisk grandios person med vanföreställningssyndrom.