Inget besked om valutgången

Valförhören i USA:s högsta domstol avslutade

NYHETER

WASHINGTON

USA:s Högsta domstol frågade på fredagen ut de advokater som företräder presidentkandidaterna Al Gore och George W Bush men kom inte med något utslag om de manuellt räknade röstsedlarna i Florida som kan avgöra hela det amerikanska presidentvalet.

I en fullpackad sal tog sig nationens högsta domstol för första gången upp ett mål som direkt kan komma att avgöra ett ouppklarat presidentval.

Under de 90 minuter långa förhören, 45 minuter med vardera sidan, röjde de nio domarna inte hur de tänker döma. Den republikanske kandidaten Bush har vädjat om att de omstridda hundratals handräknade röster, som möjligen skulle kunna hjälpa Gore att ta hem valsegern, inte skall tillåtas påverka valresultatet.

Splittrade domare

De frågor de olika domarna ställde till de båda kandidaternas jurister tydde på att de nio är djupt splittrade i det historiska målet.

Bushs advokat Theodore Olson gick till angrepp mot delstaten Floridas högsta domstols beslut om att förlänga tidsfristen för en manuell omräkning och att de handräknade rösterna skulle ingå i det slutliga valresultatet. Bushsidan menar att domstolen överskred sina befogenheter.

Lång väg kvar för Gores ombud Laurence Tribe å sin sida sade att det beslutet säkerställer att samtliga röster blir räknade.

Skulle HD gå på Bushs linje kommer det att öka hans minimala ledning. Det kommer också att göra det svårt, men inte omöjligt, för demokraten Gore att gå vidare med andra rättsliga prövningar i Florida.

Om domarna i Washington i stället ger Goresidan rätt kommer det att rejält öka hans möjligheter att vända Bushs ledning med 537 röster och det hotande nederlaget i Florida, och därmed hela presidentvalet, till seger.

Beslut om ett par dagar

Men Gore skulle även med HD:s stöd i ryggen ha en lång och svår väg att vandra för att avgå med slutsegern. Tiden är knapp och Gore måste skaka fram en valseger i Florida före 12 december då delstatens elektorer, de som slutligen väljer landets nye president, skall utses. Bushs jurister gör sitt bästa för att bromsa Gores ansträngningar att snabba på processen.

HD:s beslut i det historiska målet väntas komma först om ett par dagar.

Tusentals anhängareUtanför Högsta domstolen i Washington hade flera tusen anhängare till de båda presidentkandidaterna samlats inför förhören. Folkmassan övervakades av beriden polis.

Samtidigt som de historiska förhören genomfördes fortsatte transporten under polisbevakning av valsedlarna från ett par av Floridas valdistrikt till delstatens högsta domstol för en eventuell omräkning.

I Florida rullade också det juridiska spelet vidare med en ny stämning från Gore med flera om att 10 000 valsedlar borde ogiltigförklaras, eftersom republikanerna påstods ha manipulerat ansökningar om att få poströsta i valkretsen Martin County.

Ett liknande ärende är under avgörande i valkretsen Seminole County.

Skulle Gore vinna dessa mål innebär det ett tillskott på uppemot 8 000 röster. Han skulle då ta en klar ledning i Florida och därmed öppna porten in till Vita huset.

TT-Reuters ( )

ARTIKELN HANDLAR OM