Pinochet i husarrest

Åtalas för 77 mord

NYHETER

SANTIAGO

Chiles förre diktator Augusto Pinochet placerades i husarrest på fredagen, sedan en domare sagt att han skall åtalas för mord på 77 politiska motståndare efter kuppen 1973.

Åtal kommer att väckas mot Chiles före detta diktator Pinochet för mord på 77 politiska motståndare.

Chiles förre diktator Augusto Pinochet placerades i husarrest på fredagen, sedan en domare sagt att han skall åtalas för mord på 77 politiska motståndare efter kuppen 1973.

Domaren Juan Guzman gav order om att Pinochet skulle gripas för att ha planlagt och organiserat bortrövandena av - och de sannolika morden på - 77 vänsterpolitiker och fackföreningsledare.

De 77 skall ha fallit offer för den ''dödskaravan'' bestående av en grupp soldater, som på Pinochets order reste runt i Chile med helikopter dagarna närmast efter militärkuppen den 11 september 1973 och finkammade fem större städer.

Guzman samordnar de 186 stämningsansökningar som lämnats in till det chilenska rättsväsendet mot den förre diktatorn. Sju av fallen har anknytning till ''dödskaravanens'' framfart.

Likhet inför lagen

En talesman för den chilenska regeringen ville inte göra andra kommentarer till ingripandet mot Pinochet än att detta visar att alla chilenare är lika inför lagen och att domstolarna arbetar självständigt.

Enligt en officiell rapport dödades eller försvann 3 197 människor under Pinochets tid vid makten. Ingen räknar med annat än att de försvunna är döda för längesedan.

I London tog människorättsorganisationen Amnesty International emot beskedet med stor tillfredsställelse.

- Detta kan vara en mycket viktig utveckling för de mänskliga rättigheterna, sade en talesman för Amnesty.

Amnesty International var en part i målet när Pinochet var föremål för en lång rättslig utredning i Storbritannien 1998-99. Pinochet greps under ett privat besök i London i oktober 1998 på begäran av den spanske domaren Baltasar Garzon, som ville få honom utlämnad för att ställas inför rätta i Spanien för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Fick åka hem

Pinochet tillbringade 503 dygn i husarrest, innan inrikesminister Jack Straw i mars i år bedömde att han var alltför gammal och sjuk för att kunna ställas inför rätta. Han tilläts då återvända till hemlandet, där han till synes ''tillfrisknade'' märkligt snabbt.

Pinochet, som fyllde 85 i förra veckan, fråntogs i augusti den rättsliga immunitet som hans ställning som senator på livstid gett honom. I september gav en domstol order om att han måste underkasta sig en rättspsykiatrisk undersökning. Det har han hela tiden värjt sig emot med motiveringen att han inte ''vill gå till historien som en galning''.

Den argentinske juristen Carlos Slepoy, som arbetar i Madrid och företräder offer för ''de smutsiga krigen'' i Latinamerika, anser att Pinochet nu bara har att välja mellan rättegång och mentalsjukhus.

- Enda möjligheten Pinochet har att slippa rättegång är om han kan styrka att han är dement, och i så fall måste han placeras på en psykiatrisk klinik, sade Slepoy.

TT-Reuters ( )

ARTIKELN HANDLAR OM