Alfonsas dog på sjukhuset

Tvåårige pojken överlevde inte hjärnoperation

NYHETER

Operationen i Lund skulle bli räddningen för Alfonsas Cakas, 2.

Men ingreppet i hjärnan var för komplicerat, och i går dog den litauiske pojken på sjukhuset.

Foto: KURTSKÖLD
Alfonsas Cakas, 2, föddes med en allvarlig missbildning på hjärnan. Den litauiske pojken opererades i Lund. Men ingreppet var för komplicerat och pojken dog.

- Sista gången jag såg honom innan operationen var han så glad och livlig. Det är ett väldigt ledsamt och tungt besked, säger Kurt Sköld som hjälpt Alfonsas till Sverige.

Alfonsas Cakas föddes med en allvarlig missbildning på hjärnan. En fjärdedel av hjärnan utvecklades utanför skallbenet och hängde i en skinnpåse över högra ögat.

Pojken övergavs av sin mamma efter födseln och vårdades på ett barnhem i Kaunas i Litauen.

Den svenska hjälpen till pojken bekostades bland annat av Aftonbladets läsare, som skänkte pengar till Kurt Skölds Nedira-fond.

I december förra året gick Alfonsas igenom en grundlig undersökning av flera läkare vid Lunds universitetssjukhus, som ansåg att en operation skulle innebära för stora risker.

Men några månader senare ändrade läkarna sitt beslut.

- Eftersom delar av hjärnan var helt oskyddad innebar det livsfara för honom att leka med kompisarna på barnhemmet. Ställde man det i relation till riskerna med operationen ansåg läkarna att den skulle genomföras, säger Kurt Sköld.

Tvingades göra ny operation

I onsdags opererades Alfonsas vid universitetssjukhuset i Lund. Ingreppet var väldigt komplicerad och pågick i 14 timmar.

- Det första dygnet efter operationen såg allt bra ut. Han kom tillbaka till medvetande och jag blev så innerligt glad när jag såg att bulan saknades i huvudet. Han vinkade med ena handen och gav goda tecken, säger Kurt Sköld.

Men efter ett dygn svullnade pojkens hjärna. Trycket blev för högt, och läkarna tvingades göra ytterligare en operation. Efter den vaknade Alfonsas inte upp.

Strax efter klockan 14 i går stängde läkarna av de livsuppehållande maskinerna.

Lisa Abrahamsson