Tim, 15, har inte råd med Postbanken

Kunderna rasar efter bankens chockhöjning av kontoavgiften

NYHETER

Skulle du betala en halv månadslön för ett bankkonto?

Det tycker Postbanken att Tim Nilsson, 15, ska göra.

- De vill ha 360 kronor om året för något som har varit gratis. Nu byter jag bank, säger han.

Foto: CHRISTER PÖHNER
Tim Nilsson, 15, har satt in sitt barnbidrag på ett konto i Postbanken i tre år. Nu inför banken en avgift på 360 kronor .”Jag ska flytta pengarna”, säger Tim.

Tim Nilsson har varit kund i Postbanken i tre år. Hans inkomst är barnbidraget, 850 kronor i månaden.

- Postbanken var det bästa alternativet: inga avgifter och man fick helt enkelt ett kort och en kod, säger han.

"Alla har inte råd att betala"

Men i förrgår fick han ett brev från Postbanken med meddelandet att automatkortet efter årsskiftet kostar 360 kronor om året.

- Att ta betalt av ungdomar för en sådan tjänst, det tycker jag är väldigt dåligt. Alla i min ålder har inte råd att lägga 360 spänn om året, säger Tim Nilsson.

Även arga föräldrar har hört av sig till Aftonbladet. Fyrabarnspappan Jan-Peter Strömberg fick ett likadant brev som Tim.

- Man känner att "det här grejar vi inte". Alla de här avgifterna - jag tycker att det är hårresande. Förmodligen slutar det inte med de här 30 kronorna i månaden, säger Jan-Peter Strömberg.

Billigare avgift för ungdomar

Jan Elensky, processansvarig på Postbanken, säger att orsaken är att Postbanken från första april ska gå upp helt i Nordbanken.

I brevet till kunderna står det att eftersom automatkortet kommer att kosta 30 kronor per månad, erbjuder banken ungdomar ett billigare alternativ för 15 kronor per månad.

- Nu säger de att man "bara" ska betala 15 kronor, som om det vore billigt, säger Tim Nilsson.

- Jag ska flytta pengarna så fort jag hinner. Är det så att alla banker ska ha avgifter så får pengarna ligga kvar hemma.

Avgiftsfria kort finns:

Lina Modin Axelsson