Svenskarna allt tjockare

Mer än varannan 60-åring väger för mycket

NYHETER

Svenskarna är snart lika feta som amerikanerna. Mer än varannan 60-åring väger för mycket, visar en ny studie.

- Det är uppseendeväckande. Som medelålders är det nästan omöjligt att undvika att gå upp i vikt. Vi är alldeles för stillasittande, säger docent Mai-Lis Hellénius.

Foto: Foto: LASSE ALLARD
Snart är svenskarna lika feta som amerikanarna. I en studie ingick var tredje 60-årig man och kvinna i Stockholm - 20 procent av dem led av fetma.

Av de svenska 60-åringarna är 70 procent av männen och 60 procent av kvinnorna överviktiga, visar en ny undersökning av docent Mai-Lis Hellénius på Karolinska institutet.

I undersökningen ingår var tredje 60-årig man och kvinna i Stockholm - 4 300 personer. 20 procent av dem led av fetma.

- Övervägande delen av människor i medelåldern behöver gå ner i vikt. I dag är övervikt i Sverige faktiskt nästan lika vanligt som i USA. Däremot är fetma vanligare i USA, säger Mai-Lis Hellénius.

Hon är oroad över utvecklingen. Med övervikten ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och förslitningsskador.

Många personer lider också psykiskt av sin övervikt.

- Det här är en välfärdssjukdom. Vi äter fel och rör oss för lite. Vi har byggt bort fysisk aktivitet i samhället.

Kait Bessing, vice ordförande i Överviktigas riksförbund, har även hon märkt av ökningen.

Orolig för utvecklingen

- Många som hör av sig till oss vill fråga om råd. De flesta vill veta var de kan söka sig för att gå ner i vikt, men tyvärr finns det alldeles för lite vårdplatser och resurser, säger Kait Bessing.

Även hon är orolig över utvecklingen.

- Det är typiskt att man pratar så mycket om faran med den ökade fetman samtidigt som man från politiskt håll ger det lite resurser.

- De flesta har ingenstans att ta vägen. Det borde på varje vårdcentral finnas någon som kan såna här frågor. Fetma är en kronisk sjukdom, och de flesta av oss klarar inte själva att gå ner i vikt.

Lisa Abrahamsson