Avgörande förhandling i domstolen återupptogs

NYHETER

NEW YORK

En rättsförhandling som kan avgöra presidentvalet i USA återupptogs på söndagen i en appellationsdomstol i Floridas huvudstad Tallahassee. Demokraten Al Gore vill få domaren Sanders Sauls att beordra en manuell omräkning av röster han tror kan ge honom segern.

Goresidans experter hävdar i rättsförhandlingen att felaktigt konstruerade och dåligt underhållna valmaskiner och förvirrande valsedlar gjorde att tiotusentals väljare misslyckades rösta. Därför behövs manuell räkning för att avgöra vad väljarna egentligen ville.

Det finns ingen jury, utan det är domaren personligen som har avgörandet i sin hand. Han hoppades avsluta förhandlingen under dagen, men det sade han i lördags också. Det visade sig vara överoptimistiskt. En lång vittneslista skulle gås igenom på söndagen.

Statistiskt hårklyveri

En statistisk expert för Goresidan hävdade att sannolikheten att så många väljare skulle misslyckas rösta i vissa kommuner var lika stor som den att vinna högsta vinsten på lotteri.

Republikanen George Bushs expertvittnen bemötte och försökte smula sönder vittnesmålen från Goresidans experter.

Bushsidan anser att det faktum att så många inte röstade på någon presidentkandidat inte berodde på maskinfel utan på att väljarna avsiktligt avstod från att rösta på någon av kandidaterna.

Tidningen Washington Post publicerade en egen studie som visar att i valdistrikt med stor svart befolkning var det många fler som misslyckades med att rösta än i vita, mer välmående valdistrikt.

Svarta missgynnadesI vissa områden i staden Jacksonville underkändes var femte valsedel och i Miami var tionde.

I Florida underkändes 180 000 röster, i hela USA 2,5 miljoner, enligt en expert tidningen talat med.

Tidningens uppgifter understryker vad Gore och hans advokater hävdat hela tiden: att svarta, som huvudsakligen röstar demokratiskt, på olika sätt hindrades att rösta eller begick fel i valbåset som gjorde att deras röst inte registrerades.

Den svarta medborgarrättsorganisationen NAACP lyckades inför valet i november värva hundratusentals nya svarta väljare. Hela 65 procent fler svarta röstade än i presidentvalet 1996, men bortfallet av röster i svarta området var tolv procent.

Avgörandet nära

Tidningen sammanfattar att ju svartare och mer demokratiska valkretsarna i Florida var, desto fler röster kasserades där.

Den närmaste veckan kommer troligen avgöranden i en serie juridiska processer kring valet, bland annat den i Tallahassee och i USA:s högsta domstol.

Tiden är knapp, eftersom Florida den 12 december skall utse de 25 elektorer som avlägger sina röster den 18 december .

De juridiska turerna hotar att spräcka den tidtabellen och därför tänker delstatsförsamlingen i Florida på onsdag diskutera om den skall utse en egen uppsättning elektorer, oavsett valresultatet. Eftersom republikanerna har stor majoritet blir det med säkerhet Bushelektorer som utses och sedan godkänns av George Bushs lillebror Jeb Bush.

Detta kan leda till att Florida får flera uppsättningar elektorer, vilket i sin tur kan leda till nya hisnande juridiska och politiska turer.

Thomas Höjeberg/TT ( )