Först Dolly – nu är det Britneys tur

NYHETER

LONDON

Först kom det klonade fåret Dolly.

Nu presenterar samma forskarlag den sensationella hönan Britney.

Hon är en levande medicinfabrik.

Foto: LASSE ALLARD
Nu presenteras den första klonade hönan, Britney. Den här har dock tillkommit på naturlig väg.

Den genetiskt modifierade Britney och hennes systrar kommer att visas upp på en internationell presskonferens i skotska Edinburgh på onsdag.

Men detaljerna kring det vetenskapliga genombrottet har redan läckt ut:

Forskarna på Roslin Institute, samma team som gjorde världssensation med fåret Dolly 1997, har lyckats få hönor att lägga ägg som innehåller den medicinska basen för nya, effektiva cancermediciner.

Skräddarsydda gener

Forskarna har ändrat hönornas genetiska make-up och skräddarsytt äggvitorna så att dessa innehåller exakt det protein som behövs för medicinerna.

Fram till nu har det varit både svårt och dyrbart att producera ens små kvantiteter av det speciella proteinet i laboratorierna.

Men Britney och de andra hönorna kommer att lägga omkring 250 ägg var om året. Det kommer plötsligt att göra proteinet billigt, lättillgängligt och enkelt att få fram.

Det är ett genialt sätt att påskynda tillverkningen av lågkostnadsmediciner mot bland annat bröstcancer, hudcancer och tumörer på äggstockarna.

Den nya teknologin - som utvecklats av det amerikanska företaget Viragen tillsammans med Roslin Institute - banar vägen för tre olika behandlingar mot cancer: ett cancervaccin, antikroppar samt en "magic bullet" - en magisk kula - specialkonstruerad för att uppsöka och förstöra cancerceller.

Det anses troligt att de nya medicinerna kommer att finnas på marknaden inom två år.

Peter Wennman