Livet ombord på nya rymdstationen

Avslöjande dokumentär om internationella rymdstationen ISS

1 av 3 | Foto: AP/NASA
Kaptenen Bill Shepard, till vänster, kosmonauterna Sergei Krikalev, mitten, och Yuri Gidzenko i en tv-intervju. Besättningen är den första som bor ombord den internationella rymdstationen ISS. I förgrunden ses en modell av ISS.
NYHETER

Vad äter man i rymden?

Hur sover astronauter? Hur dricker man vatten i tyngdlöst tillstånd och hur fungerar en rymdstation?

Alla dessa frågor får ett svar i tv-programmet ”Inside the Space Station” som sänds på söndag - till 150 länder samtidigt.

40 mil ovanför våra huvuden färdigställs just nu den internationella rymdstationen International Space Station, ISS.

Ett unikt samarbetsprojekt mellan 16 deltagande länder, däribland Sverige.

Byggandet av rymdstationen började 1998 och beräknas vara klar 2005.

På ISS bor redan ryssarna Jurij Gidzenko och Sergej Krikaljov samt deras amerikanske befälhavare Bill Shepherd.

Det är rymdstationens första bofasta besättning och de har varit där sedan i början av november.

Efter fyra månader ombord ska de avlösas av en annan grupp.

Medicinsk forskning

Med ISS, eller Alfha som den döpts till av sin nuvarande besättning, blir det möjligt att bo permanent i rymden. Men även mer jordnära forskning ska bedrivas, framför allt i medicinskt syfte.

Genom experiment i tyngdlöst tillstånd kan läkarvetenskapen få fram nya metoder för kirurgi och behandling av sjukdomar som cancer och diabetes.

Hur fungerar rymdstationen? Hur förbereder man sig för att leva där? Hur sover man och borstar tänderna i rymden? Hur känns det att vara tyngdlös?

Dokumentär om livet ombord

Dessa frågor och andra besvaras på Discovery Channel nu på söndag när det är världspremiär för programmet ”Inside the Space Station”.

Programmet, som sänds med start klockan 21 svenskt tid, är ett så kallat ”Watch with the World Event”, där unika händelser och fenomen visas i 150 länder samtidigt.

Genom en kombination av unika bilder från rymdstationen, inblick i astronauternas träning och avancerad datagrafik visas hur livet på rymdstationen fungerar.

I fredags skickades rymdfärjan Endeavour ut i rymden i syfte att installera jättelika solfångare på rymdstationen.

Panelerna är så stora att de kommer att synas med blotta ögat från jorden och reflektera så mycket solljus att ISS blir det starkaste ljusfenomenet som vi kan iaktta på natthimlen från jorden.

I helgen dockade Endeavour med rymdstationen och med på färjan hade Brent Jett och hans besättningsmän förutom de två solpanelerna även två miljoner liter bränsle, färsk frukt och julklappar till de ”permanentboende” invånarna på ISS.

- Jag avslöjar inte vad det är i paketen, säger Brent Jett som ska vara tomte.

Hjälmar med kameror

För tv-tittarna blir besökarnas rymdpromenader en ny sensation eftersom astronauterna bär hjälmar med kameror så att man på jorden får samma perspektiv på rymden som de.

ISS är ett projekt som startat av USA, Ryssland, Europa, Japan och Kanada. Uppgifterna för vad projektet kostar varierar från 30 till 60 miljarder dollar, cirka 600 miljarder kronor.

Claes Salomonsson