Mannen kan ha dött i bakluckan

”Allt talar för att han levde när han placerades i bilens bagageutrymme”

NYHETER

HÖÖR

Den man som återfanns mördad och bakbunden i en bagagelucka var vid liv när han stängdes in.

– Det finns tecken på att mannen kämpat för sitt liv, säger Thomas Servin, vid länskriminalen i Skåne till SVT24.

Under måndagen räknar polisen med att få mannens identitet hundraprocentigt fastställd.

Den man i 65-årsåldern, som i lördags hittades död i en bil på en avsides skogsväg utanför Höör i Skåne, levde med största sannolikhet när han övergavs bakbunden i bilens bagageutrymme.

- Allt talar för att mannen levde när han placerades bunden i bagageutrymmet och att han sedan dött av utmattning, sade på måndagen Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell till TT.

Då var obduktionen av 65-åringen i det närmaste klar. För rättsläkaren återstod att göra en del kemiska analyser.

Enligt Förstell har man, för att skona de anhöriga, valt att identifiera mannen via tandkort och operationsärr. Mannen återfanns i bilen tolv dagar efter det att en syster anmälde honom som försvunnen den 21 november.

När mannen hittades var han bakbunden till händer och fötter. Polisen vill inte uppge på vilket sätt eftersom den uppgiften kan bjuda en möjlighet att spåra gärningsmannen eller gärningsmännen.

Under de omständigheter mannen befann sig i kan man överleva cirka 2-3 dygn. Dödsorsaken blir oftast uttorkning.

- Det finns tecken på att mannen kämpat för sitt liv, säger Thomas Servin vid länskriminalen i Skåne till SVT 24.

Upptäcktes av ryttare

Den parkerade bilen upptäcktes först av en kvinna som red i skogsområdet kring Pugerup utanför Höör. Hon red förbi bilen första gången på förmiddagen den 20 november och när bilen stod kvar i lördags, efter nästan två veckor, larmade hon polisen.

Offret hade inga särskilda skador på kroppen och var klädd i jeans och skinnjacka när polisen fann honom. Hans plånbok var försvunnen, men enligt bekanta brukade han inte ha med sig mer än några tusenlappar även då han besökte auktioner. Auktioner var hans stora hobby och det sista man med säkerhet vet var att han besökte en sådan den 19 november.

- Vi har en säker uppgift om att mannen den söndagen klockan 16 besökte en auktion i Sölvesborg och vi vet att bilen sedan stod parkerad på skogsvägen förmiddagen därpå klockan 10, säger Förstell.

Mannen var ensamstående pensionär och enligt polisens utredning tycks han inte ha haft några fiender.

Annika Sohlander, TT

ARTIKELN HANDLAR OM