Experter varnar för julvirus

NYHETER

Trevliga julhälsningar kan innehålla en obehaglig överraskning.

Virusexperter varnar nu för datavirus som sprids genom julhälsningar.

– Det finns all anledning att varna för det här. I värsta fall kan den som gjort viruset få tillgång till dina lösenord och sedan kan de göra vad de vill, säger Fredrik Björck, dataforskare och virusexpert på Stockholms universitet till Aftonbladet nätupplaga.

FÖRSÅTLIGA VIRUS Experter varnar för att interaktiva julhälsningar över nätet kan innehålla virus. Du kan dock utan risk skicka e-julkort från Aftonbladet. Skicka ett roligt e-julkort

En julhälsning inramad av bjällerklang och dansande renar. Interaktiva julhälsningar har blivit allt vanligare under de senaste åren. Men det finns skäl att se upp för datavirus som kan smygas in via såväl animerade kort som bifogade ljudfiler.

Speciellt två virus sprider sig snabbt över kontinenten och kom för någon tid sedan till Sverige.

”Music” - ett virus som maskerar sig i form av en musikfil och kan uppdatera och förändra sig själv genom att kommunicera med upphovsmannens dator.

”W32/”Navidad har snabbt blivit ett mycket bekymmersamt virus i spansktalande länder men nu cirkulerar viruset även i Sverige.

– Visst finns det anledning att varna för virusen, speciellt privatpersoner. Än är det ingen större fara i Sverige åtminstone inte på företag som uppdaterar sina virusprogram ofta, säger Per Hellqvist på F-secure.

Navidad sprids som en bifogad fil i e-posten. Viruset bedöms som medelfarligt och förstör exe-filer och svarar på e-post i inboxen.

W32/Navidad är en internetmask och sprids via e-post som har den

bifgoade filen Navidad.exe. När man öppnar filen installerar den sig och börjar sända e-post som bifogar filen till andra användare. Dessutom kan man inte starta några exe-filer efter att datorn har smittats.

När en dator har blivit infekterad skapas en ikon som lägger sig i

systemrutan i Windows som ser ut som ett öga. När muspekaren förs över ögat syns texten "Lo estamos mirando..." ("vi bevakar det...").

Men det finns också en mängd elakaartade koder, eller virus som kan finnas i din dator i månader utan att du upptäcker dem men som kan ge upphov till att hårddisken kraschar eller andra problem.

Vissa kan också mer subtilt ändra siffror eller text utan att någon märker det.

Tusentals nya virus varje månad

Det enda virusexperterna är överens om är att mängden nya virus ökar stadigt. Tusentals nya virussorter upptäcks varje månad att jämföra med runt 400 stycken för något år sedan.

Och svenska virusexperter tycker att det finns anledning att varna speciellt för virus i julens interaktiva hälsningar.

–Ja, absolut. Det kommer till mottagaren via två filer som är ihopparade till ett, varav ett är elakt och ett harmlöst. När mottagaren öppnar till exempel en musikfil så syns bara den som är ofarlig men där finns en bakdörr som ger virusskaparen tillgång till dina koder och sedan är det fritt fram. Bankerna är medvetna om problemet, säger Fredrik Björck.

Knäckte viruset ”Melissa”

Han hjälpte för några år sedan FBI att knäcka viruset ”Melissa”. Enligt honom finns det bara ett sätt att skydda sig helt.

– Det är helt enkelt att inte köra filer som man får utan radera dem. Ofta är man inte tveksam eftersom det kommer från en kollega eller kompis men oftast har den personen inte satt ihop filen själv, säger Fredrik Björck.

– Av tradition kommer det massor med roliga filer men är det värt srisken för det lilla nöjet, säger Per Hellqvist.

Trots att kärlekssviruset orsakade stor skada i hela världen i år så fanns det ett som var ännu värre - the evil Kakworm, som spreds via e-mail precis som kärleksvisruset men mer lömskt och ibland utan att mottagaren aktivt öppnade någon fil.

Annika Sohlander