”Inte den gamla styrelsen som ska klandras”

Anna-Greta Leijon i ordkrig med Allan Larsson

NYHETER

Bråket om SVT:s sparkade programchef Mikael Olsson rullar vidare.

Vem bär ansvaret för att det gick som det gick?

Det ordkrigar nya och gamla styrelseordföranden om idag - och båda skyller på varandra.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Anna-Greta Leijon.

Efter ett extra styrelsemöte i lördags blev det klart att Mikael Olsson sparkas som högste SVT-chef.

En enig styrelse anser att han inte längre har deras förtroende efter de avslöjanden som gjorts i media av Olssons trassliga privatekonomi.

Ryter tillbaka

Allan Larsson, SVT:s nuvarande styrelseordförande, anklagade den tidigare styrelsen för att gjort en felaktig bedömning när man utsåg Mikael Olsson till programdirektör för knappt ett år sedan.

- Man ska inte lägga skulden på den som blir utbytt, utan på de som tillsatte den personen, sa Allan Larsson bland annat.

Ett uttalande och anklagelse som fått förra ordförande Anna-Greta Leijon att ryta tillbaka.

- Varje människa måste ta ansvar för sina handlingar, säger hon i en intervju med Ekot.

Och tillägger:

- Om det är så att Micke Olsson inte skött sina affärer under den här året är det inte något som den gamla styrelsen kan klandras för.

Anna-Greta Leijon påpekar att redan när den gamla styrelsen föreslog en lösning med att Curman och Olsson skulle dela ledarskapet för SVT, så redovisade Mikael Olsson för styrelsen att han hade en gammal skatteskuld - men också en uppgörelse med kronofogden om hur den skulle betalas av.

Med Mikael Olssons nya toppjobb, och därmed höga lön, skulle det inte vara några problem att klara ut den ekonomiska knipa han satt sig i.

- Vi hade ingen anledning att tro något annat, säger Anna-Greta Leijon.

”Tappade kontinuiteten”

Allan Larsson riktade också kritik mot att den gamla styrelsen inte informerade honom om Mikael Olssons privatekonomiska bekymmer när han tog över ordförandeskapet.

- Jag har hela tiden sagt att det var fel att byta ut hela den gamla styrelsen. Därmed tappade man kontinuiteten, menar Anna-Greta Leijon i Ekots intervju.

- Allan visste precis var jag fanns och han kunde sökt mig om han var intresserad att veta vad vi i den gamla styrelsen hade för uppfattningar, säger hon.

Leijon påpekar att det är lätt att vara efterklok. Hon säger det som nu hänt är tråkigt såväl för SVT, Mikael Olsson som för henne själv.

- Att bli anklagad på det här sättet och utpekad som den som är orsak till alltihop är ingen rolig sits.

- Men framför allt är det tråkigt för jag tyckte och trodde att vi funnit en lösning som för SVT skulle innebära att vi kunde få en livlig diskussion och en injektion kring programverksamheten som så väl behövs på SVT.

Claes Salomonsson