Han lämnades att dö

Gösta Andersson, 65, kämpade för sitt liv i flera dygn i bagageluckan

1 av 2
I lördags hittades Gösta Andersson död i bakluckan på sin bil. Han hade kämpat för sitt liv.
NYHETER

NÄSUM

Gösta Andersson, 65, lämnades att dö bunden och inlåst i bagageluckan i sin egen bil. Han kämpade för sitt liv i flera dygn. Hans skador visar att han har försökt ta sig ut.

Pensionären och antikvitetssamlaren Gösta Andersson hittades i lördags inlåst i sin bil på en ödslig skogsväg vid Pugerup utanför Höör. Hans händer och fötter var sammanbundna och en handduk hade virats runt hans huvud.

- Enligt rättsläkaren har han levt två, tre dygn innan han har avlidit av utmattning, uttorkning och nerkylning, säger Thomas Servin på länskriminalen i Malmö.

Det finns inget som tyder på att Gösta Andersson misshandlades innan han låstes in i bagageutrymmet.

Polisen betraktar ändå fallet som ett grymt, utdraget mord. Han hade lyckats befria sig från handduken, men sedan tog krafterna slut.

- Bilen har parkerats på ett undanskymt ställe och allt tyder på att meningen var att han skulle dö, säger Thomas Servin.

Skötsam pensionär

Han kunde hittas tack vare att en kvinna som tyckte att det var något märkligt med bilen larmade polisen. Hon hade sett bilen på samma plats redan den 20 november och troligen levde Gösta Andersson fortfarande då.

- Det kan vara så ja, säger Thomas Servin.

Gösta Andersson beskrivs som en skötsam pensionär från Näsum. Hans hobby var att åka på auktioner och samla på antikviteter.

Söndagen den 19 november var han vid 17-tiden på visningen på Zimmerdahls auktion i Sölvesborg, men han lämnade platsen före auktionen eftersom han inte fann något av intresse.

Kan röra sig om ett rånmord

- Vi tror inte att han har bundits och låsts in i bagageutrymmet på samma plats där han hittades. Logiskt sett bör det därför röra sig om mer än en gärningsman, säger Thomas Servin.

Motivet är oklart, men enligt polisen kan det röra sig om rånmord. Gösta Anderssons tomma plånbok hittades i bilen.

- Men enligt anhöriga hade han aldrig med sig mer än ett par tusen kronor när han åkte på auktioner.

Undersöker liknande brott

Polisen undersöker nu liknande brott och bland annat kartläggs våldsbrottslingar som är bosatta i nordöstra Skåne och kring fyndplatsen vid Pugerup.

Zimmerdahls auktioner i Sölvesborg ligger nära rockklubben Karthago.

Det var där turnéledaren Lelle Hildebrand senast sågs i livet för snart två år sedan. Hans försvinnande är fortfarande ett mysterium.

- Just nu lämnar vi alla möjligheter öppna och vill inte låsa fast oss vid någon teori, säger spaningsledaren Stefan Wihlborg.

Per-Ola Ohlsson