– Ge oss halva barnbidraget

Mer än sju av tio män vill dela på pengarna

NYHETER

- Ja tack!

En stor majoritet av landets pappor säger ja till delat barnbidrag.

Mammorna är mer tveksamma.

Men mest negativ är det ansvariga statsrådet, Ingela Thalén.

Pappor hamnar på undantag när mamman automatiskt får samhällets stöd. Betala därför ut halva barnbidraget till pappan. Det förslaget kom i går från ledningen för Riksförsäkringsverket.

Förslaget engagerar många. Hundratals personer skrev insändare och närmare 30 000 röstade på Aftonbladets hemsida i går.

Och det är männen som är entusiastiska. 72 procent av männen vill att pappan ska få ta hand om halva barnbidraget. Men bara hälften av kvinnorna vill ha delat barnbidrag.

- I dag har vi en ojämställd regel. Det är viktigt att papporna känner att de är lika viktiga för barnet, säger Anna Hedborg, generaldirektör för Riksförsäkringsverket.

"Pappor känner sig förbisedda"

Hon får stöd av en rad partier.

- Jag har själv erfarenhet av just det som man säger händer ibland, nämligen att pappor känner att de är förbisedda genom det system som vi har med en automatisk utbetalning till mamman, säger Gudrun Schyman.

Ledarna för centerpartiet, folkpartiet och miljöpartiet säger att de kan tänka sig att motionera om delat barnbidrag.

"Slentrianmässigt tänkande"

- Det är ju ett ganska slentrianmässigt tänkande att mamman står närmast barnen, säger Lotta N Hedström.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg tycker att principen är viktig.

- Det är en bra signal till papporna att de också har anledning att ta ansvar för sina barn, säger han.

Men det lär ändå inte bli något delat barnbidrag. Socialförsäkringsminister Ingela Thalén tycker att det är upp till föräldrarna att fördela bidraget.

- Om föräldrarna är överens så kan de göra upp detta utan att behöva gå vägen över Riksförsäkringsverket. När det gäller vad som är otidsenligt mellan kvinnor och män finns det väldigt många andra saker att ta tag i, säger Ingela Thalén.

Hon tycker att det är naturligt att mamman får bidraget eftersom det oftast är mamman som har mest ansvar och lägst inkomst.

Moderaternas vice ordförande Chris Heister kallar förslaget för symbolpolitik och Alf Svensson (kd) säger att ett tudelat barnbidrag inte är befogat som verkligheten ser ut i dag, men kanske blir aktuellt i framtiden.

Det här är förslaget

Lina Modin Axelsson