Varför utmålas Curman som en hemsk honjävul?

NYHETER

Sedan jakten på Mikael Olsson nu avslutats sedan han avsatts har en annan mer försåtlig förföljelse av Maria Curman inletts.

Eller ska man kanske säga tilltagit i styrka?

Det är för sorgligt att Maria Curman måste be om styrelsens förtroende för att hon skulle sitta kvar. Det var självklart riktigt av henne.

Men på vilka grunder skulle Maria Curman kunna avsättas? I mitt tycke pågår ett slags demonisering av Maria Curman, en av de få kvinnor som nått en vd-post i Sverige.

Det är anonyma röster som är obehagliga i sin hätska ton. En manlig avdelningschef (namnlös) uttalar sig i Aftonbladet:

"Maria Curman styr tv med järnhand... Alla vi småchefer springer till Maria Curman så fort minsta beslut ska fattas. Vi är rädda för henne helt enkelt."

När man ser på rapporteringen om Maria Curman förefaller den något ensidig. Som om allt hon gör är fel och som om hon själv är en obehaglig person.

Det finns också de som står för nålstick med namn. Ett exempel är Carl-Otto Werkelid som i söndagens Svenska Dagbladet skriver: "Tyvärr kom hon inte till presskonferensen i går, ett beteende som knappast stärker bilden av en vd som just fått "fullständigt förtroende" ".

Vad menar Werkelid med "beteende"? Har Curman något speciellt märkligt sätt att uppträda på? Jag har för mig att presskonferensen i lördags gällde Mikael Olsson.

Det lilla som Maria Curman uttalat under det märkliga tumultet inom SVT inger respekt.

I Expressen skriver Fredrik Engström:

"Det var fackens inställning som fällde Sam Nilssons tilltänkta efterträdare, Weiss. Kritiken bekymrar dock inte Curman.

- SVT är en synnerligen sjövärdig skuta även om den ibland är lite svårstyrd."

Detta citat är vad jag förstår något som Maria Curman sagt. Så uttalar sig ett proffs från näringslivet.

Hon uttalar sig inte i frågan om fackets inställning. Det är som ni märker reportern Engström som uttalar sig. Det är han som skriver "Kritiken bekymrar dock inte Curman".

Vad vet Engström om det?

Maria Curman har fått ett uppdrag av SVT:s styrelse som hon försöker att sköta. Hon är högutbildad, effektiv och har lång erfarenhet som företagsledare.

- Vi gick med på att låta Maria Curman vara kvar så länge, yttrar Lars Sjögren som är journalistförbundets representant i SVT:s styrelse.

Han intervjuades i Dagens Nyheter häromdagen. Sjögren tillade:

- Men vi har en snigel i ögat beredd åt henne om vi inte lyckas återskapa förtroendet för ledningen.

Det låter hotfullt. Sjögren verkar tro att det är facket som tillsätter ledningen för SVT.

Maria Curman har redan en hög lön. Men något tillägg borde hon få. Hur mycket skitsnack ska en kvinnlig chef behöva stå ut med?