Gå inte och söla - då blir det böter

Tvåfiliga trottoarer kan bli räddningen för stressade storstadsbor

NYHETER

Böter för dem som går långsamt.

Det bli kan verklighet för fotgängarna på Oxford Street i London.

I Stockholm är det än så länge ok att strosa fram på trottoaren.

Foto: SCANPIX
SVÅRFRAMKOMLIGT Drottninggatan i Stockholm i juletider kan vara irriterande - för den som har bråttom. I London vill köpmännen införa två filer på Oxford Street och göra det straffbart att gå saktare än 4,8 kilometer i timmen i den snabba filen.

Köpmännen längs Londons största shoppinggata Oxford Street tycker att människomassorna rör sig för långsamt. För att undvika stockning bland fotgängarna föreslår de nu ett införande av tvåfiliga trottoarer.

En fil för människor med mycket tid, bagage och intresse för skyltfönstren.

I den andra, ytterfilen, göre sig flanörer icke besvär. Här går man, utan avbrott, i en hastighet av 4,8 kilometer i timmen - eller mer.

Den som drar ner på takten riskerar böter på cirka 150 kronor.

Vakter och kameror

Om förslaget, som redan ligger för behandling i Westminster City Council, vinner gehör kommer vakter och övervakningskameror att hålla koll på eventuella fartsyndare.

Är detta ett framtida alternativ för Stockholmstrottoarer?

Annika Billström, oppositionsråd i Stockholm:

- Nej, absolut inte. Jag tycker bara att det låter tramsigt. Låt oss få använda trottoaren som vi vill. Jag tycker om våra breda trottoarer där man får plats.

Örjan Widaeus, trafikingenjör vid gatu- och fastighetskontoret i Stockholm:

- Jag ser inte att det skulle finnas något behov av fler filer i Stockholm. Det skulle vara Drottninggatan och Hamngatan i så fall, men jag tycker inte att det känns nödvändigt här.

Det är en aktionsgrupp kring den överbefolkade Oxford Street som ligger bakom förslaget. Den har helt enkelt fått nog av trängseln, knuffarna, oframkomligheten och kaoset på den populära affärsgatan.

- När det är för många människor på för liten plats måste någonting göras, hävdar förslagsställarnas taleskvinna Rhona Harrison.

Enkelriktade filer blev succé

En talesman för gångtrafikanternas förening i London stod häromdagen med allvarlig uppsyn i tv-nyheterna och förklarade förslaget välkommet.

I Birmingham hade man samma problem på stadens stora affärsgata. Man införde enkelriktade filer för gångtrafikanterna - och det har blivit succé.

Jorunn Amcoff, Peter Wennman