Kvinnor vill ha guld som glimmar

...men till en karl går det bra med en dvd-spelare

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
KLAPPAT OCH KLART Sonja Högström, Forsa, och Gerd Johansson från Eskilstuna har shoppat loss i Stockholm. Kvinnor börjar i tid och köper fler och dyrare julklappar visar en ny undersökning.
NYHETER

Kvinnor börjar köpa julklappar redan i oktober. Männen väntar till lucia.

Vad de köper beror helt på om mottagaren är kvinna eller man.

I tomtens säck syns könsrollerna tydligt.

I år väntas vi köpa julklappar som aldrig förr. Handelns utredningsinstitut, HUI, spår att decemberhandeln kommer att omsätta 40,5 miljarder kronor - två miljarder mer än förra året. Av det beräknas handeln av julklappar stå för cirka 15 miljarder kronor.

Vad paketet innehåller beror på om mottagaren är kvinna eller man. Sex av tio män önskar ett paket från klädesbutiken, men bara hälften så många kvinnor, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av tidningen Supermarket 1998. I stort sett får lika många också den önskade klappen.

Var fjärde kvinna vill ha smycke

Verktyg är en av männens absoluta favoritklappar. Var fjärde man önskar sig verktyg - men inte ens var tionde får det i paket på julafton. För kvinnorna lever könsrollerna kvar när tomten öppnar säcken. Många önskar sig böcker - men får oftast husgeråd, dukar och prydnadssaker.

Var fjärde kvinna önskar sig ett smycke. Ungefär lika många får ett.

- Guldsmycken verkar vara mest intressant för kvinnor i medelåldern. Likadant är det med pärlor, säger Henrik Öhman.

Kvinnorna lägger också ner mer tid på julhandeln och många börjar handla klappar redan i oktober. Paketen är ofta många och billiga. Männen väntar till mitten av december - och köper dyra, men få klappar.

Totalt sett spenderar kvinnor och män ungefär lika mycket pengar på julklapparna.

- Jag tror att kvinnorna planerar mer, och att det är vanligare att julhandla bland kvinnor. Man inspirerar varandra, säger Gerd Johansson, Eskilstuna.

Hon handlade i går julklappar i Stockholm tillsammans med barndomskompisen Sonja Högström, Forsa.

- Jag tror att karlar kan köpa ganska dyra julklappar, men kvinnorna tänker annorlunda - för oss är det mer plock och planering kring julen.

- Förutom julklapparna dök en och annan prydnadstomte ner i kassarna i dag, säger Sonja Högström.

Själv önskar hon sig en väska i julklapp - liksom närmare en halv miljon andra svenska kvinnor. Inte ens hälften av dem kan räkna med att få någon.

Lisa Abrahamsson