"Är han skyldig kan han inte jobba kvar"

NYHETER

Ordföranden i storföretagets styrelse är bestört över att direktören gripits i USA.

- Jag betraktar det som en personlig tragedi, säger han.

Ordföranden var fram tills sent i natt oinformerad om att direktören sitter häktad, misstänkt för försök till sexuellt umgänge med minderårig.

- Det är först nu jag får kännedom om händelsen, säger han när Aftonbladet ringer upp.

- Förutsatt att era uppgifter stämmer ser jag detta som en tragedi inom privatlivet och ingenting som rör företaget.

Kan direktören behålla jobbet?

- Den frågeställningen är så pass allvarlig att man bör avstå från att uttala sig. Dessutom är det först och främst en fråga för vd:n.

"Förtroendet skadas"

Aftonbladet har också talat med en av fackets representanter i företagets styrelse. Han ser allvarligt på misstankarna mot direktören.

- Det är mycket beklagliga saker han anklagas för. Att en person som sitter med i koncernledningen misstänks för ett så grovt brott skadar förtroendet för bolaget.

Kan direktören behålla jobbet?

- Om han är skyldig så blir det mycket svårt, enligt min uppfattning.

Företagets vd befann sig i natt på tjänsteresa och var inte anträffbar för en kommentar. Informationsdirektören, som också sitter i koncernledningen, valde att inte uttala sig om fallet.

Svenska myndigheter underrättades i helgen om att direktören gripits den första december. UD:s presstalesman Bertil Jobeus sa i natt till Aftonbladet:

- Vi har inte fått några exakta uppgifter om vad mannen misstänks för. Men vi har underrättats om att en offentlig försvarare har utsetts åt honom.

Hans Österman