19-åringen inför rätta för styckmord i dag

Förhörs bakom stängda dörrar

NYHETER

Nu har rättegången mot den 19-åringe värnpliktige från Lycksele som erkänt att han våldtog och styckmördade 18-åriga Veronica i september i år inletts.

Tvistefrågan är nu huruvida ynglingen, som tidigare förklarats psykiskt sjuk, kan dömas för mord.

- Det måste klargöras om han hade uppsåt att mörda henne eller inte, säger ynglingens advokat Gunnar Swanström enligt Aftonbladets utsände Andreas Harne.

Chefsåklagare Annika Öster presenterar två tänkbara alternativ till dom.

- Hon anser att han ska dömas för mord. Eller till grovt vållande till annans död, grov våldtäkt och brott mot griftefriden, säger Andreas Harne.

Under hela förmiddagen i dag höll chefsåklagare Annika Öster sin framställan om vad som verkligen hände på kvällen den 2 september i höstas. På plats fanns ett stort mediauppbåd, men också en del ungdomar från Lycksele, enligt Andreas Harne.

- Under sin framställan visade Annika Öster bilder på offrets sönderskurna underkläder och på en av de ryggsäckar som innehöll kroppsdelar, säger han.

Dessutom gick hon igenom den komplicerade förhörsprocessen.

- Till en början gick ju förhören med ynglingen knackigt. Han säger ju inte så mycket. Först när han började skriva brev om vad som hänt lossnade det, säger Andreas Harne.

Psykiskt sjuk

Efter lunch förhörs 19-åringen.

- Det kommer att ske bakom stängda dörrar. Jag misstänker att det beror på att han har förklarats psykiskt sjuk - vilket i sig ger lagstöd för det. Men att han är så ung spelar säkert också in, säger Andreas Harne.

Johan Andersson